Roep om maatregelen klinkt na elke voetbalrel
Na elke voetbalrel is het vaste prik dat de Tweede Kamer roept om maatregelen tegen relschoppers. Kamerleden bestoken de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken met vragen en lanceren tijdens debatten tal van oude en nieuwe oplossingen. Maar als er al overeenstemming over bestaat, duurt het lang voordat een maatregel is ingevoerd. Een overzicht van maatregelen van de laatste drie jaar en de moeilijkheden daarmee.
GEEN UITPUBLIEK - De wens van de Tweede Kamer om bij risicovolle voetbalwedstrijden alleen nog supporters van de thuisclub toe te laten, werd in april 2002 geopperd door premier Balkenende, toen als lijsttrekker van het CDA. KNVB en korpsbeheerders sabelden het plan neer als simplistisch en niet uitvoerbaar, onder meer omdat supporters buiten stadions nog steeds rellen kunnen schoppen.
STADIONVERBOD - Supporters die zich misdragen, kunnen een stadionverbod opgelegd krijgen. Al meteen is duidelijk dat het verbod niet sluitend is. Betrokkenen komen met valse legitimatie toch stadions binnen en kunnen bovendien in de omgeving van de stadions geweld plegen. Enkele gemeenten willen ook een omgevingsverbod. Nagedacht wordt nu over het verzamelen van pasfoto’s, zodat voetbalclubs mensen met een stadionverbod en regelschoppers op tribunes beter kunnen identificeren.
MELDPLICHT - Om het stadionverbod te handhaven, pleitte burgemeester Stekelenburg van Tilburg in 2002 voor een meldplicht op het politiebureau tijdens de duels. De Tweede Kamer herhaalde dat de afgelopen jaren telkens, maar volgens minister Donner van Justitie is dat lastig en is er een wetswijziging nodig. Justitie onderzoekt nu wel mogelijkheden voor een (telefonische) meldplicht en scherpere handhaving van stadionverboden. Clubs als ADO Den Haag voerden al een meldplicht in voor relschoppers, samen met de KNVB.
ANDERE MAATREGELEN - Om het voetbalgeweld tegen te gaan, is de afgelopen jaren wel wat in gang gezet. Zo moet sinds 2003 per voetbalwedstrijd het veiligheidsrisico worden bepaald en zijn er uniforme regels gekomen voor alcoholverboden, het gecombineerde vervoer en de toegang van supporters. In het najaar van 2004 scherpte minister Remkes van Binnenlandse Zaken de regels aan om kwetsende spreekkoren tegen te gaan. Verder wordt openlijke geweldpleging in groepsverband sinds 2000 succesvoller aangepakt. Ook volgt vaker snelrecht bij overtreding van een stadion- of omgevingsverbod. Steden dwingen verder de voetbalclubs om zelf de veiligheid te verbeteren, zoals door de inzet van meer stewards. Een voorstel van het kabinet uit 2003 om organisatoren te laten meebetalen aan de kosten voor een excessieve politie-inzet is nog in overweging. Remkes heeft een wetsvoorstel in voorbereiding.
ANDERE VOORSTELLEN - De afgelopen jaren bedachten politieke partijen, commissies en deskundigen tal van oplossingen om het voetbalvandalisme tegen te gaan. Vaak gaat het om een dadergerichte aanpak. Zo hebben enkele clubs projecten lopen om de harde kern van supporters dicht op de huid te zitten. Ook hebben clubs uitkaarten ingesteld, die worden ingetrokken als fans zich hebben misdragen. Ideeën voor een evenementenkaart en minpunten voor clubs bij discriminerende spreekkoren kwamen er niet door. Ook de inzet van bijzondere opsporingsmethoden als afluisteren en infiltratie in de supportersgroepen is afgewezen.