Kabinet geeft rivieren ruimte
Het kabinet trekt 2,2 miljard euro uit voor de veiligheid van het stroomgebied van de Rijn en de Maas.
De Ooijpolder bij Nijmegen en de Rijnstrangen bij Arnhem worden geschrapt als noodoverloopgebied om overtollig rivierwater op te vangen. De ontpoldering van de Noordwaard bij Gorinchem gaat wel door.
Dat meldde staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat vrijdag na afloop van de ministerraad. De ruim 2 miljard euro zal worden besteed aan een mix van ruimtelijke en technische oplossingen die uiterlijk in 2015 moeten zijn uitgevoerd. De maatregelen moeten resulteren in een verlaging van de waterstand met 30 centimeter. Naar schatting staan er 100 tot 150 huizen en enkele tientallen bedrijven in de gebieden die op de schop gaan.
De Ooijpolder en de Rijnstrangen stonden sinds eind vorig jaar op de nominatie om te worden ingezet bij extreem hoogwater. De regio, waterschappen en wetenschappers zagen de plannen niet zitten. Ook de Kamer reageerde afhoudend. Het kabinet schrapte de maatregel vrijdag.
Uit onderzoek blijkt dat „de reserveringen niet rendabel” zijn, aldus de staatssecretaris. De Ooijpolder is definitief van de baan, Rijnstrangen is aangewezen als zogenoemd retentiegebied dat Schultz achter de hand houdt voor het geval dat nodig is.
Over het pakket maatregelen werd Schultz het eind maart al eens met de meest betrokken provincies, al legden die aanvankelijk een wensenlijstje voor hoogwaterbescherming van 2,6 miljard bij haar op tafel. Met de plannen breekt Nederland volgens de staatssecretaris met een traditie waarin de rivieren door landwinning steeds meer werden opgesloten. Nu krijgen ze ruimte terug. Dat is ook noodzakelijk, aldus Schultz. „Anders neemt het water die ruimte zelf”, zei ze.
Langs de Waal worden de dijken op twee plaatsen teruggelegd: bij Lent (Nijmegen) en bij het Munnikenland in de nabijheid van Gorinchem. Langs de Merwede gaat de voorkeur uit naar het ontpolderen van de Noordwaard. Dit in combinatie met een herkaveling van industrieterrein Avelingen.
Ook de Bergsche Maas krijgt land terug. De Overdiepsche Polder wordt ontpolderd. De agrarische bedrijven hoeven niet weg, maar komen op terpen te staan. De agrarische functie van het gebied zal gehandhaafd blijven, aldus Schulz.
Vijf maatregelen zijn aangewezen als ’koploperproject’. Die worden versneld opgepakt, wat volgens Schultz een tijdwinst van ongeveer anderhalf jaar zal opleveren. Het gaat om de ontpoldering van de Overdiepsche polder en de Noordwaard, de dijkverlegging Westenholte en de uiterwaardvergravingen Scheller en Oldeneler Buitenwaarden bij Zwolle.
Ook bij de Noordwaard zullen alternatieven van bewoners aan bod komen in de vervolgstappen, tot tevredenheid van CDA-kamerlid Van Lith. „De ontpoldering kan pas gebeuren als die onomstreden is, ofwel bij genoeg draagvlak onder de bevolking”, aldus Van Lith. Het CDA wilde af van noodoverlopen. Van Lith reageerde dan ook positief op het kabinetsbesluit, evenals zijn PvdA-collega Boelhouwer.