AIVD bewaart alleen relevante afluistergesprekken
Het is niet bijzonder dat niet alle afgeluisterde microfoongesprekken uit de woning van Jason W. en Ismael A. aan de Antheunisstraat in Den Haag zijn opgeslagen en bewaard. Volgens woordvoerder V. van Steen van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn alle gesprekken die vanaf september 2004 in de woning zijn opgenomen, wel meteen uitgeluisterd.
Tijdens de tweede pro forma–zitting woensdag tegen de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., kwam naar voren dat het Openbaar Ministerie de AIVD heeft gevraagd alle opgenomen gesprekken in de Haagse woning te overhandigen. De inlichtingendienst heeft daarop een kopie verstrekt met geluidsopnames over de periode van 2 tot en met 10 november. Van de periode daarvoor is niets overhandigd. Op 10 november werden W. en A. na een urenlange belegering aangehouden. Volgens het OM behoren zij tot de zogenoemde Hofstadgroep en worden ze verdacht van terroristische activiteiten.
Volgens Van Steen bestaan er geen termijnen voor het bewaren van afgeluisterde microfoongesprekken. Het kan zijn dat zo’n gesprek al na een paar dagen wordt gewist, als blijkt dat het nergens over ging, aldus Van Steen. Afgeluisterde telefoongesprekken worden sinds medio 2004 tien jaar bewaard.
De opgeslagen gesprekken zijn vervolgens door de AIVD beoordeeld op bescherming van bronnen van de dienst. Bronbescherming is een belangrijke reden waarom niet alles door de AIVD kan worden verstrekt waar wel om is gevraagd, zo lichtte officier van justitie F. van Straelen woensdag toe. Hij zei er bovendien bij dat de AIVD nooit eerder zoveel en zo relevant materiaal, dat rechtstreeks kan worden gebruikt voor het bewijs ten behoeve van de opsporing en vervolging, heeft verstrekt.
Tijdens de zitting kwamen ook 87 hotmail–adressen aan bod die de politie in Amsterdam in beslag heeft genomen tijdens een aanhouding van Mohammed B. op 29 september wegens zwartrijden in een tram. Deze email–adressen heeft het OM eind december van de AIVD ontvangen.
AIVD–woordvoerder Van Steen bestrijdt het beeld dat deze hotmail–adressen in de tussentijd „op de plank zijn blijven liggen en dat er niets mee is gebeurd". Of en wat voor onderzoek de dienst dan wel heeft gedaan naar de achtergronden van de email–adressen, kon Van Steen niet verder toelichten.