Binnenland

Vrakking adviseert verdacht bouwbedrijf

De vorige hoofdofficier van justitie in Amsterdam, H. Vrakking, is juridisch adviseur van het bouwbedrijf Strukton geworden. Een woordvoerster van het bedrijf heeft bevestigd dat Vrakking is aangetrokken om het management te ondersteunen in het strafrechtelijk onderzoek en de parlementaire enquête naar de bouwfraude.

ANP
2 May 2002 08:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Strukton is een van de bedrijven die hierbij in het verdachtenbankje zitten. De hoofdvestiging van het bedrijf in Utrecht was een van de plaatsen waar politie en justitie vorige maand een inval deden voor het onderzoek naar fraude in de bouwwereld.

Vrakking was tot begin 2001 hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Hij is momenteel onder meer plaatsvervangend rechter voor civiele zaken bij de rechtbank in Alkmaar.

Volgens een woordvoerster van de rechtbank heeft Vrakking gemeld dat hij door Strukton was benaderd voor adviezen. De rechtbank ziet geen problemen in de bijbaan. „Zolang het zijn werk als rechter maar niet beïnvloedt”, aldus de woordvoerster.

In een reactie via de woordvoerster van de rechtbank laat Vrakking, die op vakantie is, weten dat hij zich niet inhoudelijk met het strafrechtelijk onderzoek bemoeit. „Hij zegt dat hij Strukton bijstaat met adviezen over crisiscommunicatie. Hij heeft immers royale ervaring met parlementaire enquêtes”, aldus de woordvoerster.

Het landelijk parket van het openbaar ministerie begon eind vorig jaar een onderzoek naar de bouwfraude nadat voormalig technisch directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem een zogenoemde schaduwboekhouding aan justitie had overhandigd. Daaruit zou blijken dat bouwbedrijven illegale prijsafspraken maken en ambtenaren omkopen.

Vorig jaar ontstond commotie toen bleek dat het OM een schikking met Strukton Betonbouw had getroffen in de zaak van de Schipholtunnelfraude. Volgens het OM had het bedrijf zich schuldig gemaakt aan het vervalsen van facturen, opdrachtbonnen en financiële overzichten. Strukton kocht strafvervolging af door 1 miljoen gulden te betalen aan justitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer