Aantal hulpvragen bij kinderhospice groeit
Het aantal hulpvragen bij kinderhospice De Glind is de afgelopen twee jaar stormachtig gegroeid. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het symposium ”Het leven gaat door” van de christelijke kinderhospice.
De hospice in het jeugddorp bij Barneveld richt zich op twee soorten zorg: tijdelijke opvang van ernstig zieke kinderen om de ouders enige tijd te ontlasten (respijtzorg) en opvang van ongeneeslijk zieke kinderen tot aan hun overlijden (terminale zorg). In dat laatste geval verblijven ook de ouders in de hospice.
In 2003 werd 24 keer respijtzorg verleend, in 2004 88 keer en de eerste drie maanden van dit jaar al 46 keer. In 2003 was er één aanvraag voor terminale zorg, vorig jaar waren het er vijf.
De kinderhospice wilde tijdens de themamiddag haar zorgvisie onder de aandacht brengen: Het leven van jonge kinderen gaat door, ook als ze ernstig ziek zijn. Wat valt er nog te doen wanneer je ernstig ziek bent en hoe kunnen ouders en zorgverleners daarbij helpen?
Een sociaal isolement van ernstig zieke kinderen moet zoveel mogelijk voorkomen worden, zei drs. H. Stubbé, consulent onderwijs zieke leerlingen bij de educatieve voorziening van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Activiteiten bieden deze kinderen structuur en afleiding. Er wordt een beroep gedaan op de mogelijkheden die ze nog hebben. Je geeft het kind niet op; je geeft hun het gevoel dat ze erbij horen. Onderwijs en opvoeding geven een ernstig ziek kind houvast.”
Kinderhospice De Glind biedt kinderen met een complexe zorgvraag een huiselijke, kleinschalige omgeving. Het gaat om kinderen die niet meer in het ziekenhuis kunnen zijn, omdat genezing niet meer mogelijk is, maar die soms ook (even) niet thuis kunnen zijn, omdat het gezin overbelast dreigt te raken of nog niet toegerust is om de zorg te geven. Ondanks de omstandigheden blijkt dat de omgeving, de rust en de zorg zowel de kinderen als ouders goed doen”, zegt directeur W. Stoelinga. Voor de ouders en andere gezinsleden zijn dit kostbare herinneringen.”
De zorg in de kinderhospice wordt gegeven door gespecialiseerde kinderverpleegkundigen, vier huisartsen en vrijwilligers. Een kinderfysiotherapeute, een logopedist, een diëtist en een maatschappelijk werker zijn direct oproepbaar.