Kamer loopt te hoop tegen bewaarplicht gegevens
Minister Donner van Justitie heeft dinsdag de hele Tweede Kamer over zich heen gekregen wegens de plannen voor een bewaarplicht van communicatiegegevens van alle burgers. De fracties willen dat de minister in Europees verband geen onomkeerbare stappen zet. Maar volgens Donner loopt het zo’n vaart niet, zo bleek in een debat over de kwestie.
De raad van alle Europese ministers van Justitie bereidt voorstellen voor om de verkeersgegevens van 450 miljoen burgers in Europa een tot drie jaar op te slaan. Het gaat om bel– en internetdata, die de aanbieders nu al registreren om facturen op te maken. De bewaarplicht moet leiden tot een betere opsporing van verdachten van ernstige misdrijven en terroristische activiteiten.
Alle fracties zetten grote vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel en de hoge kosten voor de opslag. Ook de Consumentenbond, juristen en de providers zijn tegen de maatregel. Met name PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de LPF twijfelen sterk aan het nut en de noodzaak van de bewaarplicht. Een en ander moet eerst blijken uit een onderzoek, dat nog loopt.
Ze betichtten Donner ervan dat hij in Brussel teveel achter de ministers van Spanje, Italië, Frankrijk en Groot–Brittannië aanloopt. „De raad van ministers draaft als een kip zonder kop door", zei GroenLinks–Kamerlid Vos. LPF’er Eerdmans vroeg zich af of het de goede weg is om „zo’n gigantisch circus op te bouwen. Wat hebben we aan die gegevens, terwijl terroristen vast andere wegen gaan bewandelen". CDA en VVD willen dat de minister gaat praten met de providers, wat Donner graag zal doen.
De bewindsman vond de ophef voorbarig, omdat besluitvorming nu niet aan de orde is. „Er is nog teveel discussie in de Europese raad, met name over de effectiviteit. Dit voorstel is nog niet rijp". Als nu gestemd zou worden, zou Nederland tegen zijn, zei Donner. Ook hij wil het onderzoek afwachten, dat hij voor de zomer verwacht. Vooralsnog is Nederland voor een bewaartermijn van één jaar en is die bedoeld voor de opsporing van ernstige misdrijven.
De Tweede Kamer wil het liefst dat het Europees Parlement zich over de kwestie buigt, omdat het via de ministerraden te ondoorzichtig zou zijn. Maar dan is een eigen voorstel van de Europese Commissie nodig. Dat was ook aangekondigd en zou volgens Donner niet veel afwijken van wat nu wordt voorbereid.