Binnenland

’Veelgebruikt isolatiemateriaal oorzaak explosie Leiden’

De gasexplosie in een gebouw op een bedrijventerrein in Leiden zondagochtend 3 april, is waarschijnlijk ontstaan door het vloeibaar geworden isolatiemateriaal EPS. Dat blijkt uit onderzoeken door de brandweer in Leiden en het Centrum voor Brandveiligheid van TNO.

ANP
12 April 2005 18:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Het college van burgemeester en wethouders in Leiden heeft de conclusies van beide onderzoeken maandag naar het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer gestuurd.

Door de explosie begin april raakten twee brandweermannen ernstig gewond. De technische recherche weet nog niet waardoor de brand is ontstaan.

Het ministerie gaat de beide onderzoeken eerst „bestuderen", laat een woordvoerder van VROM in een eerste reactie weten. Wanneer EPS als bouwmateriaal te gevaarlijk mocht blijken, zal in overleg met deskundigen van onder meer de brandweer en de bouwwereld bekeken worden of de bouwregels hiervoor moeten worden aangepast.

EPS, geëxpandeerd polystyreen schuim, wordt veelvuldig gebruikt als isolatiemateriaal. Uit de beide onderzoeken is gebleken dat het EPS vloeibaar is geworden door de hitte van de brand. Hierdoor is het waarschijnlijk tussen kieren en gaten naar beneden gedrupt in de achterzijde van het pand, waar nog geen brand was. Bij de verdamping is een zeer explosief mengsel van lucht en styreen ontstaan. Waardoor dit mengsel uiteindelijk is ontploft, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer