Premier zegt niets toe aan verpleeghuizen
Hij had gehoopt dat de premier zou zeggen hoeveel extra geld het kabinet voor de verpleeghuissector wil uittrekken. Maar dat zat er niet in, constateerde plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur van de Zorggroep Amsterdam A. de Jonge maandag na afloop van het werkbezoek van Balkenende aan verpleeghuis De Poort.
Balkenende wil eerst de resultaten afwachten van het onderzoek dat ’gezant’ H. Kennedie van Golden Tulip Hotels voor staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) verricht.
De Jonge waardeerde wel zeer dat hij de premier zelf kon vertellen waar het verpleeghuis tegenaan loopt en wat de knelpunten zijn. Hij zou ook graag de gezant van Ross ontvangen. De Jonge wil er tien personeelsleden bij hebben voor het 220 bewoners tellende De Poort.
Bij Balkenendes aankomst zitten bewoners van het verpleeghuis goedverzorgd in het zonnetje voor de deur. Wassen, aankleden, eten geven, op tijd naar het toilet: de basale zorg lukt nog wel, vertelt De Jonge. Althans bij weinig ziekteverzuim en met hulp van veel creativiteit en vrijwilligers. „Maar is dat goede zorg? Daarna zitten de mensen schoon naast hun bed en dan vervelen ze zich.”
De Jonge vraagt familieleden tegenwoordig bij opname standaard wat zij zelf kunnen doen om te helpen. Zo moet de familie in principe mee als een patiënt naar het ziekenhuis gaat voor onderzoek. „Daar heb ik het personeel niet voor.” Een lid van de cliëntenraad komt dagelijks zijn eigen vrouw eten geven. Maar het aantal vrijwilligers en mantelzorgers neemt af.
Dankzij een nalatenschap kan De Poort deze week zes personeelsleden missen en een bus huren waarmee achttien demente bewoners vijf dagen op vakantie gaan. De bewoners betalen zelf elk 450 euro. Voor zeventien van hen is het voor het eerst sinds jaren dat ze weg kunnen. Daar komen ze opgeknapt van terug, soms eten ze bij terugkomst opeens weer zelf, aldus De Jonge.
De Zorggroep Amsterdam, waar De Poort toe behoort, heeft vorig jaar 1,2 miljoen euro moeten bezuinigen op een begroting van 42 miljoen. „Wij hebben gekozen voor de basiszorg. Dat gaat ten koste van andere activiteiten.”