Binnenland

„Begeleide confrontatie hard nodig”

De reformatorische zuil is er nog, en dat is een voorrecht. Maar we moeten rekening houden met de afbraak ervan en leren buiten het bastion te staan. Dáárop moet het reformatorisch onderwijs zijn leerlingen voorbereiden.

Onderwijsredactie
11 April 2005 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

Dat zei drs. D. Vogelaar zaterdag tijdens de jaarvergadering van de reformatorische scholenorganisatie VGS. De rector van Scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen sprak over ”Begeleide confrontatie, wanneer en hoe?”.

„Dat die confrontatie nodig is, is dus voor mij geen vraag. We moeten in onze kring leren meer door te vragen: Wat bedoelen we eigenlijk? Het reformatorisch onderwijs is altijd al bezig geweest met begeleide confrontatie. Maar de noodzaak wordt steeds dringender.”

Vogelaar wees op de realiteit waardoor scholen zich voor deze taak gesteld zien. „Wij zeggen tegen de leerlingen: Ga niet naar een disco of een keet, maar ondertussen wisselen ze uitgaanservaringen uit en worden basisschoolleerlingen thuis met mixers en breezers al rijpgemaakt voor het uitgaansleven.”

Vogelaar schetste het onderzoek dat hij begin jaren zeventig met twee medestudenten uitvoerde in Amsterdam. Het was een kennismaking met communes waarin drugsgebruik, vrije seks en oosterse religies aan de orde waren. „Ik ervoer het als schokkend. Zo’n heftige confrontatie is misschien echter minder gevaarlijk dan een sluipende gewenning aan wat tussen de kieren van de beschermingswanden van onze zuil doorsijpelt.”

Geestelijke weerbaarheid is nodig, aldus VGS-bestuurslid ds. J. P. Boiten in zijn lezing ”Op de wachtpost van de pelgrim”. „De allesbeslissende vraag is of we tot het pelgrimsvolk mogen behoren. Daartoe is een godswonder nodig, hoezeer ook andere gedachten over het begin van het geestelijk leven terrein winnen, ook onder reformatorische jongeren. Vergis ik me als ik zeg dat het besef van de noodzaak van de wedergeboorte aan het tanen is?”

Zal een verbod op het gebruik van internet niet het tegengestelde effect hebben van wat we beogen? vroeg de Sliedrechtse predikant zich af. „Moeten we juist niet leren ermee om te gaan? Op onze wachtpost moeten we onze missionaire verantwoordelijkheid gestalte geven.”

De VGS nam zaterdag afscheid van de bestuursleden ds. J. Belder en ing. D. Boers. In hun plaats werden ds. J. Joppe en A. M. Weststrate gekozen.

Voorzitter ds. P. Mulder schetste de zorgen rond het overleg met de overheid. „De minister praat het liefst met één organisatie per sector en niet meer met de afzonderlijke besturenorganisaties. Onze stem moet toch gehoord blijven worden.”

Tijdens de rondvraag kwam de noodzaak van krachtenbundeling van schoolbesturen, ook vanwege taakverzwaring door de lumpsumfinanciering, aan de orde. Ds. Mulder wees op de bestuursscan die de VGS heeft ontwikkeld. „Van sommige besturen vragen we ons echt af: Gaat dat straks wel goed?” Komende herfst komt de VGS met een verdiepingscursus voor gevorderde bestuursleden.

In zijn openingswoord wees ds. Mulder op „het seculiere denken dat als normatief aan de samenleving en onze kinderen opgedrongen schijnt te moeten worden. Vanuit de VVD klinken steeds meer geluiden dat men de inhoud van het onderwijs wil gaan bepalen. Democratie lijkt niet meer vorm, maar inhoud en norm te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer