Veel leraren allochtone talen werkloos
Ruim de helft van de leraren die les geven in allochtone talen zit zonder werk. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Regioplan in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Eenderde heeft nog steeds een baan binnen het onderwijs.
Veel banen van de ruim 1340 leraren in allochtone talen vervielen per 1 augustus. Het ministerie bespaarde daarmee jaarlijks 71 miljoen euro.
Wel stak het verspreid over een aantal jaren 60 miljoen in een sociaal plan dat de leraren aan het werk moest houden. Schoolbesturen die personeel dreigden te verliezen door de wegbezuiniging van deze vorm van achterstandsonderwijs kregen geld voor bijvoorbeeld meer scholing of outplacement van de betrokken leraren. Het ging om 5000 euro per persoon.
Verder bood de regeling door een aanvulling op het loon de werknemers de mogelijkheid in het onderwijs te blijven zonder veel in te leveren op hun huidige salaris. De mensen voor wie geen vervangend werk gevonden kon worden, kregen een ontslagpremie om het leed te verzachten.
De PvdA heeft minister Van der Hoeven (Onderwijs) gevraagd hoe het kan dat veel voormalige OALT-leraren toch thuis zitten.