„Antidepressiva besparen veel aan ziektekosten”
Het ziekteverzuim onder de 850.000 Nederlanders die antidepressiva slikken, daalt van 31 tot acht dagen per jaar. De pillen besparen de maatschappij hiermee ongeveer 1,25 miljard euro per jaar. Het onderzoeksbureau TNS NIPO concludeert dat in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd tijdens een congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Het onderzoeksbureau gaat bij de berekeningen uit van een modaal inkomen per patiënt. Uit het onderzoek blijkt ook dat gebruikers van de antidepressiva zeer tevreden over het effect van de middelen zijn. Meer dan 90 procent noemt de medicijnen effectief, 85 procent van de gebruikers oordeelt dat zijn of haar leven door de antidepressiva aan kwaliteit heeft gewonnen. Meer dan 90 procent van de patiënten met kinderen zegt na gebruik een betere ouder te zijn geworden.
Het gros van de patiënten krijgt de medicijnen via de huisarts. Het onderzoeksbureau heeft ook artsen gevraagd naar hun voorschrijfgedrag. Meer dan driekwart van de dokters, 76 procent, zegt terughoudend te zijn met het voorschrijven van de medicijnen.
Het gebruik van antidepressiva stijgt de laatste jaren fors in Nederland. Veel deskundigen plaatsen daar vraagtekens bij. Ze zijn bang dat mensen te snel en te vaak de medicijnen slikken. Een klein deel, 4 procent, van de ondervraagde patiënten geeft aan gestopt te zijn met de antidepressiva na negatieve berichten over de middelen in de media. Volgens de vereniging van psychiaters is het gevaarlijk om zomaar met de medicijnen te stoppen.
De NVvP ziet in het onderzoek het bewijs dat artsen in Nederland niet onverantwoord met de medicijnen omspringen.