Koninklijk Huis niet bij uitvaart paus
Het Nederlandse Koninklijk Huis zal ontbreken bij de uitvaart van paus Johannes Paulus, vrijdag in Vaticaanstad. De Rijksvoorlichtingsdienst kon donderdagmorgen geen andere verklaring geven dan dat „de Nederlandse regering adequaat wordt vertegenwoordigd door minister-president Balkenende”.
Als de premier de hele regering vertegenwoordigt, is hij er dus ook namens de Koningin. Toch komt het erop neer dat het Nederlandse Koninklijk Huis vrijdag in Rome zal schitteren door afwezigheid, want vrijwel alle andere koninklijke huizen van Europa komen wel, katholiek en niet-katholiek. Alle vorstenhuizen zijn uitgenodigd, aldus een woordvoerder van het Vaticaan donderdag, ook dat van Nederland.
Uit Groot-Brittannië komt prins Charles (die zijn huwelijk ervoor verzette) en verder zijn er onder anderen de koningsparen van België en Spanje en van de drie Scandinavische landen (met uitzondering van de zieke koning Harald van Noorwegen, die zijn vrouw alleen moet laten gaan). Ook koning Abdullah van Jordanië is in aantocht, net als het groothertogelijk paar van Luxemburg. Bijna allemaal hebben ze hun premier bij zich.
Ook is een lange reeks van presidenten aanwezig, van Chirac van Frankrijk tot aan Bush van de Verenigde Staten, die woensagavond al met twee voorgangers bij het stoffelijk overschot van Johannes Paulus II op de knieën ging.
Kardinaal Simonis wilde geen oordeel uitspreken over de afwezigheid van het Nederlandse vorstenhuis. „Het Koninklijk Huis heeft zijn eigen afwegingen gemaakt. Daar kan ik niet in treden”, zei hij tijdens een persconferentie in Rome.
Koningin Beatrix en prins Claus hebben de paus in 1985 twee keer ontmoet. De eerste keer was na het staatsbezoek aan Italië, de tweede keer tijdens het bezoek van de paus aan Nederland. Beatrix en Claus ontvingen de opvolger van Petrus toen in huiselijke kring, met hun zonen erbij. De pontifex zou zich deze ontmoeting herinneren als hoogtepunt van het verder slecht verlopen bezoek aan de weerbarstige kerkprovincie, zei oud-premier Lubbers recent op televisie. De paus vond het bij de Koningin thuis gewoon erg gezellig.
Het CDA wilde er donderdag geen punt van maken. De woordvoerder verwees naar de aanwezigheid van Balkenende namens de regering „en we hebben begrepen dat prins Willem-Alexander nog naar een herdenkingsdienst in Nederland gaat”.
Met premier Balkenende namens de Nederlandse regering is overigens wel in een hogere vertegenwoordiging voorzien dan in 1978 bij de uitvaarten van paus Paulus VI en Johannes Paulus I. Bij de uitvaart van Paulus VI was alleen minister Van der Klaauw van Buitenlandse Zaken aanwezig, bij die van Johannes Paulus I, die maar 33 dagen paus was, slechts de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel.