CU: Grondwet EU is onaanvaardbaar
Het ontbreken van een verwijzing naar de christelijke religie in de preambule maakt de Europese grondwet onaanvaardbaar. De constitutie reduceert de EU-landen ook tot Europese deelstaten.
Dat stelt het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie (CU) in zijn vanmiddag gepresenteerde brochure ”Een gemiste kans voor Europa”.
Al bij de totstandkoming van de grondwet bleek dat Europa zijn identiteit, voorzover mede gevormd door het christendom, „verdringt en ontkent”, constateert de CU. De constitutie is „een uiting van Verlichtingsdenken” geworden, waarin godsdienst tot een privé-aangelegenheid wordt bestempeld. De grondwet is te beschouwen als „een welbewuste daad om het christelijk ethos slechts te dulden in een geprivatiseerde vorm. Dat is een ontoelaatbare verarming van Europa en voor de CU een onaanvaardbare bijdrage aan de verdergaande secularisering van het Europese publieke domein.”
De grondwet heeft verder een „valse start” gemaakt door God, de Schepper van hemel en aarde, en de christelijke religie uit de preambule te weren. Dat maakt hem voor de CU „onaanvaardbaar.” Het nadrukkelijk zwijgen over de christelijke bijdrage aan Europa „betekent een bewuste ontkenning van de betekenis van de christelijke traditie.”
Het staatkundig zwaartepunt zal binnen de EU „beslissend” verschuiven van de nationale hoofdsteden naar Brussel en Straatsburg. „Een grondwet die een dergelijke samenballing en centralisatie van macht beoogt te legitimeren, wijst de CU af.” De partij vindt dat namelijk in strijd met de bijbelse ontwikkelingsopdracht die op regeringen en volken van de nationale staten rust. De Europese grondwet biedt verder het „armlastige” Turkije de kans „een zeer grote macht te verwerven.”
Met de grondwet raken EU-lidstaten weer meer macht aan Brussel kwijt. De Unie wil steeds meer gaan lijken op een natiestaat. Dat staat echter haaks op de taak die van oudsher vanuit de christelijke visie op Europese samenwerking is gepropageerd, concludeert de CU.