Eurlings teleurgesteld in Turkije
Het gaat in Turkije de verkeerde kant op, vindt CDA–europarlementariër Camiel Eurlings. Het land verslapt met de hervorming die nodig is om bij de Europese Unie te komen.
„Ze zijn een tandje lager geschakeld", zegt de CDA’er, die het toetredingsproces volgt namens de 731 europarlementariërs. „Als Turkije niet snel aan de slag gaat, zie ik een heel groot obstakel voor de eerste toetredingsgesprekken op 3 oktober", waarschuwt Eurlings.
Hij vindt het hoog tijd dat de Europese Commissie Turkije een krachtig signaal geeft. „De Turkse regering had juist op volle snelheid moeten doorzetten toen ze in december een begindatum voor toetredingsonderhandelingen kreeg".
In een gesprek met het ANP zegt hij dat Turkije de laatste maanden meer mensenrechtenactivisten vervolgt. De Turkse overheid beschouwt hen als terroristen.
De invoering van de nieuwe strafwet, waarop de EU had aangedrongen, is vorige week door de Turkse regering twee maanden uitgesteld. „Erger nog: de wet bevat nog steeds een artikel dat de vrije meningsuiting beperkt. Wie zegt dat Turkse militairen Cyprus moeten verlaten, kan de cel in. Hetzelfde geldt voor de Turkse volkerenmoord op de Armenen".
Eurlings stoort zich erg aan een interview van de Turkse premier Erdogan vorige week in een Brussels weekblad. Erdogan prees daar zijn politie als „minstens even goed als de Europese politie". „Hoe kun je dat zeggen terwijl de poliie structureel arrestanten martelt? Turkije moet juist een voorbeeld stellen door een martelende politieman als crimineel aan te pakken".
Het moeizaamst verloopt het echter nog met de eis van de EU dat Turkije Cyprus erkent. Turkije komt nu met nieuwe voorwaarden en een andere uitleg. „Zelfs na een erkenning wil Turkije geen Cypriotische schepen of vliegtuigen toelaten. Dat kan natuurlijk niet. Zo werkt het niet in Europa".
Turkije popelt al jaren om lid te worden van de Europese Unie. De regeringsleiders van de 25 EU–landen hebben het land in december toegezegd op 3 oktober de procedure te beginnen. Europa kan de gesprekken echter schorsen, zodra de mensenrechten of democratie verslechtert.