Binnenland

Onderhandelingen over WW-stelsel heropend

De werkgevers, vakbonden en kroonleden in de Sociaal-Economische Raad (SER) heropenden de onderhandelingen over het nieuwe WW-stelsel. Twee weken geleden legden de kroonleden een eindbod op tafel. Vakcentrale FNV heeft maandag echter aanpassing van het voorstel geëist.

ANP
5 April 2005 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

De SER kwam maandagavond bijeen nadat de FNV ’s middags had besloten niet met het eindbod akkoord te gaan. De grootste vakbond wil betere afspraken over het voorkomen van werkloosheid en het aan het werk helpen van werklozen. Op die manier daalt het beroep op de WW zodat er volgens de FNV ruimte komt om de toegang tot de werkloosheidsuitkering te versoepelen.

„De komende dagen worden benut om kijken of er nog iets te sonderen valt", zei J, van den Braak, onderhandelaar van werkgeversorganisatie VNO-NCW na afloop van de SER-vergadering. Volgens A. Kolnaar, voorzitter van de WW-commissie binnen de SER, „moet je in het kader van unanimiteit binnen de SER alles proberen".

Eerder hadden FNV Bondgenoten en FNV Bouw, twee grote bonden van de FNV, tegen het SER-advies gestemd. Zo ver wilde de vakcentrale niet gaan. Collega-vakcentrales CNV en MHP gingen eerder al wel morrend akkoord met het SER-advies. Vice-voorzitter J. Westerbeek van het CNV vindt het „heel mooi dat de FNV geen ’nee’ heeft gezegd. De werkgeversorganisaties overwegen nog hun antwoord.

Om het beroep op de WW te beperken, zouden volgens FNV-voorzitter De Waal per bedrijfstak afspraken gemaakt kunnen worden om werklozen aan de slag te helpen. Hij denkt daarbij aan het opleiden van mensen voor beroepen waarin een tekort aan personeel wordt verwacht. Dergelijke maatregelen kunnen worden betaald uit het fonds waaruit de WW-uitkeringen worden betaald. „Er is genoeg WW-geld. De premies zijn meer dan kostendekkend".

Toch sluit De Waal een lichte verhoging van de WW-premies om bijvoorbeeld de opleidingen te betalen, niet uit. Het zou dan gaan om enkele tienden procentpunten van de totale WW-premie. Onderhandelaar A. van Delft van werkgeversorganisatie MKB-Nederland noemt een opslag echter „onbespreekbaar".

Verder wil Van Delft juist dat de concepttekst over het weer aan de slag helpen van werklozen juist wordt afgezwakt. Langdurig werklozen worden op dit moment bijvoorbeeld al intensief begeleid door uitkeringsinstantie UWV, vindt hij. „Er zijn grenzen aan preventie en reïntegratie. Extra middelen leveren niet meer op".

MKB-Nederland is wel bereid te praten over de zogeheten wekeneis. In het eindbod van de SER staat dat werknemers in de laatste 39 weken minimaal 27 weken gewerkt moeten hebben om aanspraak te maken op een WW-uitkering. Wat de werkgeversorganisatie betreft kan dit omlaag naar 26 weken, maar dan moet wel de uitkering en de maximale duur van de WW omlaag.

Minister De Geus van Sociale Zaken laat via een woordvoerster weten dat hij het SER-advies afwacht. „Het is verstandig in de SER de koppen bij elkaar steken om te komen tot een advies dat overtuigend is en draagvlak heeft".

Naar verluidt komt de minister dinsdag met een brief over het voorkomen van werkloosheid en het aan de slag helpen van werklozen. In de brief zou een schatting komen te staan over hoeveel mensen uit de WW worden gehouden als de werkgevers en vakbonden hierover goede afspraken maken. Deze aantallen zouden de onderhandelingen in de SER over de nieuwe WW moeten vergemakkelijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer