Binnenland

Eis: levenslang voor brandstichting

’s-HERTOGENBOSCH (ANP) - Het openbaar ministerie heeft gisteren voor de rechtbank in ’s-Hertogenbosch levenslang geëist tegen de twee hoofdverdachten van de brandstichting in een woning in Eindhoven op 8 augustus 2004.

1 April 2005 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

Door de brand kwamen twee Turkse jongetjes (8 en 14) om het leven. Tegen twee andere verdachten is achttien jaar cel geëist.

Justitie acht alle vier de Eindhovense verdachten schuldig aan het medeplegen van moord en aan poging tot moord op de ouders van de slachtoffers. Justitie eiste levenslang tegen de 23-jarige Chr. F., die de brand aanstak, en tegen de 37-jarige R. M. De laatste wordt gezien als de kwade genius achter het plan om brand te stichten bij zijn buren.

De 31-jarige E. F. en de enige vrouwelijke verdachte, de 23-jarige D. F., hoorden voor hun aandeel in het drama achttien jaar cel tegen zich eisen.

M. woonde naast het gezin waarvan de twee zoontjes omkwamen in de vuurzee. Hij zou de zwakbegaafde, aan alcohol verslaafde F. hebben gevraagd om voor 50 euro brand te stichten in het huis van zijn buren. „Het liefst met doden”, zou hij erbij hebben gezegd.

F. zag het in zijn eentje niet zitten en vroeg een 31-jarige drinkebroer op de uitkijk te staan. M. keek vanuit de woning van zijn overbuurvrouw -de enige vrouwelijke verdachte in de zaak- toe hoe het huis in vlammen opging. M. verklaarde eerder dat zijn Turkse buren overlast veroorzaakten. De familie stond juist bekend als rustig en vriendelijk.

De raadsman van de 23-jarige aanstichter van de brand, F. van Rijthoven, vroeg vrijspraak voor moord en poging daartoe omdat zijn cliënt niet de opzet zou hebben gehad mensen te doden. „Hem kan hooguit brandstichting met de dood als gevolg ten laste worden gelegd”, aldus de raadsman.

Het Pieter Baan Centrum adviseerde de rechtbank de 23-jarige Eindhovenaar TBS met dwangverpleging op te leggen. De raadsman hoopt dat de rechtbank dat advies overneemt. „Vroeg of laat komt mijn cliënt waarschijnlijk toch terug in de maatschappij. Dan kan hij maar beter een behandeling hebben ondergaan.” Volgens deskundigen is de kans op herhaling bij deze verdachte groot.

De advocaat van de ouders van de jongens heeft een zogeheten schokschadevergoeding gevraagd van 50.000 euro per kind per ouder. Justitie vindt dat die moet worden toegewezen.

De rechtbank doet op 14 april uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer