Trump meldt voltooiing gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland
De Amerikaanse president Donald Trump heeft bekendgemaakt dat Oekraïne en Rusland „net een grote gevangenenruil hebben voltooid” en dat die „binnenkort van kracht zal worden”. Het is niet duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt. Een bron bij de Oekraïense krijgsmacht zegt dat de uitwisseling bezig is, maar niet voltooid.
„Gefeliciteerd aan beide partijen met deze onderhandeling. Zou dit tot iets groots kunnen leiden???”, staat verder in Trumps aankondiging op zijn platform Truth Social. Hij deelde geen verdere informatie.
De Financial Times meldt op basis van Oekraïense functionarissen dat de uitvoering is begonnen. De gevangenen zouden over drie dagen bij drie ruilen vrijkomen. Er komen vooral militairen vrij, maar ook burgers, aldus de correspondent van de Britse krant.
Oekraïne en Rusland spraken een week geleden een ruil af waarbij elk land duizend krijgsgevangenen vrijlaat. Dat deden ze tijdens hun eerste directe onderhandelingen in ruim drie jaar. Ze hebben sinds de Russische invasie in februari 2022 meermaals gevangenen uitgewisseld, maar in kleinere groepen.
Donderdag werd bekend dat Oekraïne en Rusland lijsten met namen naar elkaar hadden gestuurd. Russische staatsmedia meldden toen dat onder meer de datum nog moest worden vastgesteld. Het is niet duidelijk hoeveel krijgsgevangenen de landen hebben.
Een Oekraïense topfunctionaris zei vorige maand tegen Oekraïense media dat meer dan 60.000 mensen vermist worden en dat zeker 10.000 van hen gevangen zijn. Bij gevangenenruilen met Rusland duiken volgens hem geregeld Oekraïners op over wie niets bekend was en personen die op de lijst van vermisten stonden of van wie werd aangenomen dat ze waren overleden.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky moedigt tijdens de oorlog aan Russische militairen gevangen te zetten. Die vullen volgens hem een „uitwisselingsfonds” voor toekomstige gevangenenruilen. Oekraïne heeft gezegd in de Russische grensregio Koersk honderden militairen gevangen te hebben genomen. Onder hen zouden ook enkele Noord-Koreanen en Chinezen zijn.
Beide landen zeggen dat de ander zich bij de behandeling van gevangenen niet houdt aan het Verdrag van Genève, dat humanitair recht in oorlogssituaties regelt. Gevangenen zouden bijvoorbeeld worden onderworpen aan marteling en mishandeling.