Binnenland

GroenLinks-PvdA: huurbevriezing alleen met volledige compensatie

GroenLinks-PvdA steunt het plan van het kabinet om de huren in de sociale woningbouw voor twee jaar te bevriezen alleen als de woningbouwcorporaties „volledig” worden gecompenseerd. Zonder steun van de grootste oppositiepartij is het zeer onzeker of het voorstel het haalt in de Eerste Kamer.

21 May 2025 09:11Gewijzigd op 21 May 2025 10:40Leestijd 2 minuten

„Dit is geen huurbevriezing, maar een bouwstop”, zegt Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA. „Het is gewoon een slecht doordacht plan.” De Tweede Kamer debatteert woensdag over de Staat van de Volkshuisvesting waarin ook het plan voor de huurbevriezing aan de orde komt.

De Hoop wil dat de woningbouwcorporaties helemaal worden gecompenseerd voor de huurbevriezing door afschaffing van de winstbelasting. Het kabinet wil de woningcorporaties schadeloos stellen, maar dat is volgens De Hoop en de corporaties onvoldoende. „Dit is de enige route om het op een sociale manier te doen”, aldus De Hoop.

Minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) zei vorige week dat het „niet makkelijk” is om een goede compensatie te regelen. Aan het schrappen van de winstbelasting zitten volgens hem „nog veel haken en ogen”. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit, NSC) zei dat het technisch en juridisch „heel ingewikkeld” is.

De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB besloten tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota de huren voor circa 2 miljoen sociale woningen twee jaar te bevriezen. Ze verrasten daarmee woonminister Mona Keijzer (BBB). Zij had het liever anders gezien en zei eerder dat het spannend wordt om het allemaal op tijd rond te krijgen.

Particuliere huurders in een sociale woning krijgen geen huurbevriezing. Die zijn niet zo makkelijk te vinden, aldus het kabinet. De Hoop wil dat Keijzer een fonds inricht waar particuliere verhuurders kunnen aankloppen voor compensatie. Dat werkte volgens hem ook in de coronacrisis in 2021, al had het kabinet toen wel meer tijd.

De Woonbond herhaalt zijn oproepen om woningcorporaties volledig te compenseren en de huurbevriezing ook te laten gelden voor sociale huurders in de private sector. Dat dit laatste niet uitvoerbaar zou zijn, noemt directeur Zeno Winkels „onzin”.”In 2021 is het al eens uitgevoerd, toen was het geen enkel probleem.” Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de Tweede Kamer de huurbevriezing heroverweegt. De maatregel veroorzaakt volgens hen een bouwstop.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer