Economie

Eis om meer informatie over lng-strategie Shell weggestemd

Een meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft tegen een voorstel gestemd dat het gas- en olieconcern oproept om zijn plannen voor gas beter te onderbouwen. Shell wil tot en met 2030 fors meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verkopen. Maar kritische aandeelhouders vrezen dat Shell veel te optimistisch is over de vraag naar lng en wilden dat het bedrijf onder andere toelicht hoe de plannen over de fossiele brandstof overeenkomen met Shells belofte om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

20 May 2025 14:07Gewijzigd op 20 May 2025 15:48Leestijd 2 minuten

Onderzoeksorganisatie Australasian Centre for Corporate Responsibility (ACCR), enkele Britse pensioenfondsen en individuele aandeelhouders die zich hadden aangesloten bij actiegroep ShareAction hadden het voorstel ingediend op de aandeelhoudersvergadering van het concern in Londen. De oproep kreeg iets meer dan 20 procent van de stemmen.

Shell raadde af om in te stemmen met het voorstel. Dat een vijfde van de aandeelhouders dit toch deed, ziet Nick Mazan van ACCR als een „sterk signaal richting Shell dat de kwaliteit van zijn openbaarmakingen uit de pas loopt met de omvang van zijn gok op lng”. Vaishnavi Ravishankar van het Brunel Pension Partnership, een mede-indiener, is kritisch over de rol van lng in de klimaatplannen van Shell. „De bewering dat ze in lijn zijn met de klimaatafspraken van Parijs terwijl ze hun lng-activiteiten aanzienlijk uitbreiden, klopt niet.”

Het Nederlandse pensioenfonds PMT was een van de voorstemmers. Ook Sylvia van Waveren van vermogensbeheerder Robeco schaarde zich achter de aandeelhoudersresolutie, omdat Shell wat haar betreft beter duidelijk kan maken hoe de lng-productie past binnen de klimaatbeloftes.

Shell-voorzitter Andrew Mackenzie zei na afloop van de vergadering niet verbaasd te zijn over de omvang van de steun, aangezien eerdere klimaatresoluties van de groene beleggersgroep Follow This evenveel steun kregen in eerdere jaren. „Maar ik wil beleggers eraan herinneren: we vinden niet dat dit de juiste manier is om in gesprek te gaan met het bedrijf”, zei hij tegen journalisten. Hij benadrukte dat Shell veel informatie over zijn lng-beleid wil delen, zolang het niet bedrijfsgevoelig is.

De bijeenkomst verliep opvallend rustig in vergelijking met eerdere edities, die verstoord werden door klimaatactivisten. Shells aandeelhoudersvergadering werd dan ook gehouden in een hotel op vliegveld Heathrow. De rechter bepaalde vorig jaar dat op het vliegveld geen milieuprotesten mogen plaatsvinden zonder toestemming van Heathrow.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer