Binnenland

Rotterdam gaat overlastgevende Antillianen aanpakken

De gemeente Rotterdam heeft nieuwe plannen om achterstanden bij Antillianen aan te pakken en zo te voorkomen dat ze afglijden naar de criminaliteit. Het actieprogramma wordt uitgeprobeerd in Pendrecht en Katendrecht, wijken waar veel Antillianen wonen.

ANP
31 March 2005 13:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:23

Het plan richt zich op de groep tot 35 jaar en steunt zowel op de inbreng van de politie als die van de deelgemeenten Feijenoord en Charlois en stedelijke diensten als GGD, Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) en de dienst Stedelijk Onderwijs. De combinatie repressie en preventie moet leiden tot een afname van overlast en betrokkenheid van Antillianen bij criminaliteit en tot effectiever beleid om achterstanden aan te pakken.

Zo kijkt SoZaWe bijvoorbeeld nog eens naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt van jonge Antillianen met een uitkering. Gezinnen waarvan een kind in aanraking met de politie is geweest, krijgen direct hulp aangeboden. Ook worden andere taakstraffen gezocht die jongeren in hun eigen wijk moeten uitvoeren. „De huidige taakstraffen lijken te weinig indruk te maken op deze groep", meldt het actieprogramma.

Rotterdam zet in op opvoedingsondersteuning, gezinscoaches, strenge controle van de leerplicht en mentoren om jongeren aan het werk of op school te houden. Een ’mobiel team’ gaat op straat rondhangende jongeren benaderen om ze terug naar school of aan het werk te krijgen en vanaf dat moment laat hun coach of mentor ze ook niet meer los.

In Katendrecht worden interventieteams ingezet om een beter beeld te krijgen welke problemen spelen in een gezin. Leerplichtige Antillianen moeten bovendien Nederlandse taallessen voor nieuwkomers volgen, waardoor ze minder problemen zouden moeten hebben in het reguliere onderwijs.

De politie werkt inmiddels met de Landelijke Verwijsindex, waardoor korpsen informatie over overlastgevende en criminele Antillianen uitwisselen. En ook de gemeentelijke diensten delen gegevens. Volgens de Rotterdam is dat essentieel vanwege de „grote mobiliteit waardoor jongeren door de mazen van maatschappelijke voorzieningen glippen".

De nieuwe aanpak gaat verder op het recent beëindigde vierjarenprogramma Lus di Trafiko. Sleutelfiguren uit de Antilliaanse gemeenschap worden betrokken bij aanpak, net als Antilliaanse organisaties. Het streven is om nog dit jaar veertig jongeren een werk– of scholingstraject te laten volgen. In 2008 moet het aandeel van jonge Antillianen in de criminaliteit met 30 procent zijn afgenomen, het aantal voortijdige schoolverlaters zijn gehalveerd en de jeugdwerkloosheid met 30 procent zijn gedaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer