Israël staat hervatting hulp Gaza toe | minister Veldkamp: „gebrekkig en onvoldoende”
Israël staat hervatting van humanitaire hulp aan Gaza weer toe. En zondag was in Nederland een dag van groot protest tegen Israël en het Nederlandse beleid. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
Advertentie
De Israëlische krijgsmacht heeft Palestijnen opgeroepen delen van het zuiden van de Gazastrook meteen te verlaten. Er komt volgens de strijdkrachten een „ongekende aanval aan om de capaciteiten van terroristische organisaties in dit gebied te vernietigen”.
Het evacuatiebevel heeft betrekking op de stad Khan Younis en omliggende plaatsen. Inwoners krijgen het advies te evacueren en naar het westen te gaan. „Vanaf dit moment zal Khan Younis worden beschouwd als een gevaarlijke gevechtszone.”
Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is kritisch over de mededeling van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de humanitaire hulp aan Gaza wordt hervat.
De toezegging om een „minimale hoeveelheid hulp” binnen te laten is „gebrekkig en onvoldoende”, vindt de NSC-bewindsman. „Voor de catastrofale situatie in Gaza is massale humanitaire hulp onmiddellijk nodig om een einde te maken aan voedselnood en menselijk lijden.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag benadrukt dat Israël de controle over de hele Gazastrook zal overnemen. Hij zei dat daarbij om „praktische en diplomatieke redenen” voorkomen moet worden dat daar hongersnood ontstaat.
„De gevechten zijn hevig en we boeken vooruitgang. We zullen de controle over de hele strook overnemen”, zei de premier in een video op Telegram. „We geven niet op.”
Ruim 460 Palestijnen zijn de afgelopen week gedood bij Israëlische militaire aanvallen op de Gazastrook, meldde het ministerie van Volksgezondheid van het Palestijnse gebied zondag. In de periode van 11 tot 17 mei zijn ook ruim 1400 gewonden geteld.
Israël probeert in Gaza terreurgroep Hamas uit te schakelen, die in oktober 2023 Israël aanviel. Inmiddels heeft het daarbij de Gazastrook grotendeels verwoest en verloren tienduizenden Palestijnen het leven. Beide partijen onderhandelen in Qatar opnieuw over een wapenstilstand. Volgens Israël is het overleg een direct gevolg van zijn nieuwe grote offensief.
Bij de Nieuwe Kerk in Katwijk stonden zondagavond toch enkele pro-Palestijnse demonstranten, ondanks het verbod dat burgemeester Cornelis Visser eerder zondagmiddag oplegde. Op het protest kwamen veel Katwijkers af, ziet een verslaggever van het ANP. Zij pakten de borden van de demonstranten af en riepen dingen als ‘linkse honden’.
De vijf vrouwelijke demonstranten werden al snel door de politie in een busje gezet en weggevoerd. Een woordvoerder van de demonstranten laat weten dat zij naar het politiebureau van Katwijk zijn gebracht „nadat een grote hoeveelheid vijandig publiek werd opgetrommeld en fysiek en verbaal de confrontatie zocht”. Na een tijdje op het politiebureau te hebben doorgebracht, zijn de actievoerders verplaatst naar station Leiden. „We laten het voor vanavond hierbij, maar we komen zeker later terug.”
Zaterdagavond was er in Katwijk geen pro-Palestijns protest:
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat ervan uit dat het kabinet actie onderneemt tegen de Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim.
In het tv-programma Buitenhof zondag hekelde ze de reactie die de ambassadeur gaf op haar toespraak in de gemeenteraad afgelopen week. Daarin riep ze het kabinet op Israël tot de orde te roepen en „de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen” in Gaza te veroordelen.
Ephraim toonde zich geschokt en verweet Halsema dat ze met haar woorden de realiteit van het conflict verdraait en noemde haar onder meer een „morele mislukking”. Halsema vindt op haar beurt zijn uitspraken „schandalig”. Volgens haar is het „onwaar” wat hij beweert en heeft „een Israëlische ambassadeur zich niet te bemoeien met de binnenlandse verhoudingen in Nederland”. Halsema benadrukte dat het aan de Nederlandse regering is om hem te corrigeren. „Ik ga daar wel van uit.”
Het Israëlische leger zegt een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen op het land werd afgeschoten. In verschillende gebieden in Israël ging het luchtalarm af, aldus het leger.
Vrijdag bombardeerde Israël de door de Houthi’s gecontroleerde havens Hodeidah en Salif aan de Rode Zee na drie raketaanvallen in evenzoveel dagen. Het land dreigde de Houthi-leiders aan te vallen als Jemen Israël blijft bestoken met raketten.
De door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen blijven raketten afvuren op Israël, naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook. Wel hebben ze ermee ingestemd geen aanvallen meer uit te voeren op Amerikaanse schepen. Israël heeft als reactie op de raketaanvallen Jemen regelmatig bestookt. Op 6 mei werd daarbij de belangrijkste luchthaven van Jemen beschadigd en kwamen verschillende mensen om.
Twee mensen zijn zondag in Amsterdam aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie rond de viering van het 50-jarige bestaan van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Een demonstrant werd aangehouden voor belediging, de ander voor het dragen van gezichtsbedekking, meldt een woordvoerder van de politie.
Aan de demonstratie bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waar de viering is, deden op het hoogtepunt zo’n honderd mensen mee. Uiteindelijk waren er nog zo’n twintig van hen over, toen de politie aangaf dat de demonstranten verplaatst zouden worden naar het Alexanderplein.
De grote demonstratie zondag in Den Haag tegen het kabinetsbeleid rond Israël is rustig verlopen, meldt een politiewoordvoerder. Ook verslaggevers ter plaatse zagen een gemoedelijke sfeer. Aan het protest deden volgens de organisatie ruim 100.000 mensen mee.

Aan het verzoek van de organisatie om in het rood gekleed te gaan, om zo een rode lijn uit te beelden, werd massaal gehoor gegeven. „Premier Schoof weigert een rode lijn te trekken. Daarom doen wij het. Nederland blijft Israël onvoorwaardelijk steunen, ondanks schendingen van het internationaal recht en meer dan 50.000 doden in Gaza”, aldus de organisatie.
Op het Malieveld vond eerst een podiumprogramma plaats, waarna de deelnemers een mars naar het Vredespaleis liepen, om vervolgens weer terug naar het Malieveld te lopen. Een van de sprekers tijdens het podiumprogramma was schrijver Sinan Çankaya. Hij zei dat de regering weigert een rode lijn te trekken en oorlogsmisdaden af te keuren en dat pro-Palestijns activisme wordt gecriminaliseerd.
Nog voordat het podiumprogramma volledig was afgerond, begonnen de eerste deelnemers al aan de mars. Ze liepen met borden met daarop teksten als "Geweld is nooit een oplossing”, "Doe wat” en "Not in my name”. Ook werd er hard „Kabinet schande, bloed aan je handen” geschreeuwd.
De organisatie stelt dat de demonstratie de grootste in Nederland is van de afgelopen twintig jaar. In november 2023 vond in Amsterdam een klimaatmars plaats, waaraan toen 85.000 mensen deelnamen.
Israël zal de toegang van een „basishoeveelheid voedsel” tot de Gazastrook toestaan om een hongersnood te voorkomen, meldt het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Israël laat sinds 2 maart geen humanitaire hulp meer toe in de belegerde kuststrook.
„Op aanbeveling van de IDF (het leger) en vanwege de operationele noodzaak om de intensivering van de militaire campagne om Hamas te verslaan mogelijk te maken, zal Israël de invoer van een basishoeveelheid voedsel voor de bevolking toestaan om ervoor te zorgen dat er geen hongersnood ontstaat in de Gazastrook”, aldus de verklaring. Daarin staat ook dat Israël „maatregelen zal nemen om te voorkomen dat Hamas deze humanitaire hulp in beslag neemt”.
Volgens diverse Israëlische media, waaronder de nieuwswebsite Ynet, nam het Veiligheidskabinet de beslissing op voorspraak van Netanyahu. Uiterst rechtse kabinetsleden drongen aan op een stemming, maar de premier stond dat niet toe, aldus Ynet. Tegenstanders van het besluit suggereerden in Israëlische media dat Netanyahu’s weigering erover te stemmen erop duidt dat het besluit is genomen onder Amerikaanse druk.
Advertentie