Binnenland

Nederland en Polen gaan militaire samenwerking versterken

Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.

5 May 2025 15:51Gewijzigd op 5 May 2025 17:29Leestijd 2 minuten

Beide leiders willen nog weinig kwijt over de inhoud. Volgens de Poolse premier werken de ministeries van Defensie van beide landen nog aan het akkoord. „Onze samenwerking gaat eigenlijk heel vanzelfsprekend”, aldus Schoof.

„Het is belangrijk om de samenwerking die we op defensieterrein zoeken, of het nu gaat om trainen of om defensie-industrie, binnen Europa verder vorm te geven”, zei Schoof op een gezamenlijke persconferentie in Oosterbeek bij Arnhem.

Polen versterkt de banden met meer Europese landen met het oog op de Russische dreiging en de mogelijke terugtrekking van de Amerikanen uit Europa. Later deze week tekent Tusk een overeenkomst met Frankrijk voor vergaande militaire en economische samenwerking.

„Nederland waardeert de voortrekkersrol die Polen speelt” in het versterken van de Europese defensie, zei Schoof. Het land heeft die discussie volgens hem „echt op de kaart gezet” sinds Polen op 1 januari voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie werd.

Het is belangrijk dat de strijdkrachten samenwerken met het oog op „de dreiging die niet meer abstract is maar reëel”, aldus Tusk. De gesprekken met Nederland op dit vlak verlopen volgens hem zo soepel dat er niet eens gesproken kan worden over onderhandelingen. „Er is volledige unanimiteit.”

Sinds de oorlog in Oekraïne drie jaar geleden begon, heeft de Poolse regering de investeringen in de strijdkrachten flink opgevoerd. Dit jaar geeft het land 4,7 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie en is daarmee koploper in de NAVO.

Volgend jaar willen de Polen dat percentage opschroeven naar 5, zei de Poolse defensieminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz begin vorige maand nog. Het kabinet van Schoof geeft momenteel net 2 procent uit aan het ministerie van Defensie.

Een groot deel van de militaire steun aan Oekraïne gaat via Polen. Een ander logistiek knooppunt voor die hulp is Roemenië. De uiterst rechtse kandidaat George Simion won daar zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Simion heeft zich uitgesproken tegen hulp aan Kyiv.

Tusk noemde Roemenië een „heel waardevolle bondgenoot” in de strijd tegen Rusland. Het is belangrijk dat het land die „positieve rol” blijft spelen, benadrukte hij.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer