Binnenland

Macht publieke omroep beperkt

Het kabinet gaat de macht van publieke omroepverenigingen aanzienlijk beperken. Verder verdwijnen binnen enkele jaren de pure amusementsprogramma’s van Nederland 1, 2 en 3.

Redactie politiek
29 March 2005 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:23

Dat kondigde staatssecretaris Van der Laan maandag aan tijdens een inderhaast belegde persconferentie waarop zij de afspraken van CDA, VVD en D66 over de toekomst van de publieke omroep toelichtte.

Van der Laan, die lid is van D66, zou binnen enkele maanden haar plannen over de toekomst van de publieke omroepen presenteren, maar ze was op voorhand niet zeker van de steun van coalitiepartners CDA en VVD. Die steun is door de afspraken in het zogeheten paasakkoord wel verzekerd.

CDA en VVD moeten beide inleveren op hun standpunt. De christen-democraten zullen akkoord gaan met minder macht voor omroepverenigingen. De VVD moet afzien van een BBC-achtig model waarbij helemaal geen plaats is voor afzonderlijke omroepverenigingen. Volgens Van der Laan komt er nu „een D66-bestel.”

Kern van de afspraak is dat omroepverenigingen zich alleen gaan bezighouden met het maken van programma’s. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het publieke bestel komt te liggen bij een raad van bestuur. Die is onafhankelijk van de omroepen en wordt benoemd door de Kroon. De raad bepaalt welk programma op welk net en hoe laat wordt uitgezonden. Daarmee zijn omroepverenigingen feitelijk productiemaatschappijen.

De raad van bestuur wordt gecontroleerd door een raad van toezicht. Die krijgt weer advies van een college van licentiehouders. Daarin zitten de omroepen.

Nieuw is dat de omroepen bij het maken van programma’s concurrentie kunnen krijgen van ideële organisaties. Zij kunnen ook zendtijd en geld voor het maken van programma’s aanvragen. De raad van bestuur beslist over de toekenning van zendtijd en geld.

Verder wil staatssecretaris Van der Laan uitzendingen die uitsluitend zijn gericht op amusement overlaten aan commerciële zenders. De publieke omroepen mogen wel amusementsprogramma’s blijven uitzenden die educatief of opinievormend zijn. De omroepen zijn momenteel verplicht een bepaald percentage puur verstrooiende programma’s te maken.

Vooral TROS en AVRO zullen de gevolgen van het nieuwe beleid gaan merken. Zij steken veel geld en energie in amusementsprogramma’s en proberen daardoor mensen aan zich te binden.

CDA-kamerlid Atsma noemt de plannen „redelijk en evenwichtig.” Volgens hem kunnen de omroepen hun eigen identiteit behouden. Hij verwacht niet dat amusement van Nederland 1, 2 en 3 zal verdwijnen: „Als je maar creatief genoeg bent, valt daar wel een mouw aan te passen.”

TROS-voorzitter K. van Doodewaerd voelt zich verraden door Van der Laan. Hij denkt er serieus over uit het bestel te treden en een commerciële omroep te starten die „het volk kan bedienen” met amusement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer