Zeehondencrèche verzorgt bijzondere zadelrob
De Zeehondencrèche in Pieterburen verzorgt sinds donderdagavond een volwassen mannelijke zadelrob. Het dier werd totaal uitgeput op de Maasvlakte aangetroffen en zal de komende twee weken in het Groningse dorp aansterken. Lenie ’t Hart van de zeehondenopvang heeft dat vrijdag laten weten.
Zadelrobben komen normaliter alleen in de zeer koude zeeën rond Canada en Groenland voor. Lenie ’t Hart vermoedt dat het donkerbruine dier te ver afgezakt is op zoek naar vis. „De IJszee is overbevist en dan zakken deze dieren naar het zuiden". Hier raakte het dier zo uit de koers dat het de weg terug niet kon vinden.
Het uitgedroogde en verzwakte dier kan in Pieterburen goed aansterken. ’t Hart hoopt het dier al over twee weken te kunnen uitzetten. Het zal dan met een helikopter van de luchtmacht zeker 200 mijl uit de kust worden vrijgelaten. „De ervaring leert ons dat de dieren dan zelf de weg terug vinden en terugzwemmen", zegt ’t Hart.
Tot deze week was in 1987 voor het laatst in Nederland een zadelrob gevonden. Het gaat dus om een zeer zeldzame gebeurtenis. De gestrande rob weegt 130 kilo, is ongeveer 1,80 meter lang en is aan het verharen. In de zeehondencrèche is de zadelrob geïsoleerd van de andere bewoners om ziekten te voorkomen.