Hoogervorst dreigt reclame voor alcohol te verbieden
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid dreigt met een verbod op alcoholreclames op televisie als de drankfabrikanten niet snel zelf met maatregelen komen. Het verbod zou op de Nederlandse televisie gelden tussen 6.00 en 21.00 uur.
Het kabinet heeft donderdag ingestemd met dit voorstel. In veel landen van de Europese Unie geldt al een reclameverbod voor alcohol. Hoogervorst wil de drankfabrikanten de kans geven er zelf voor te zorgen dat er veel minder reclame op televisie komt op tijdstippen dat kinderen kijken. De jongeren zouden te veel worden aangemoedigd om alcohol te drinken.
Het kabinet maakt zich zorgen over het feit dat kinderen op steeds jongere leeftijd gaan drinken. Ze drinken bovendien steeds meer en vaker. Eerder deze week werd al bekend dat Hoogervorst mixdrankjes zoals breezers duurder gaat maken. Ook de prijs van bier gaat omhoog.
Hoogervorst kondigt meer maatregelen aan om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Zo gaat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vaker controleren of horecaondernemers zich houden aan het verbod om alcohol te aan kinderen te verkopen. Er komt meer voorlichting voor kinderen. De minister wil gemeenten ondersteunen in het bestrijden van illegale horeca en van het rijden onder invloed.
Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer bleek donderdag dat de autoriteiten nogal wat door de vingers zien en dat burgers daar dankbaar gebruik van maken. Zo zeggen de meeste jongeren dat ze drank of sigaretten kunnen kopen zonder dat hun gevraagd wordt naar een document dat aangeeft dat ze minstens 16 jaar zijn.
De VWA heeft slechts 71 controleurs beschikbaar voor 60.000 verkooppunten. Bovendien zien gemeenten veel te weinig toe op naleving van de Drank- en horecawet.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde donderdag in een reactie dat de gemeenten nu niet bevoegd zijn om toezicht te houden. Ze pleit er al jaren voor dat wettelijk mogelijk te maken.
Schattingen van het aantal illegale hennepkwekerijen in Nederland lopen uiteen van 5000 tot 20.000 en de georganiseerde misdaad lijkt er steeds meer greep op te krijgen. De aanpak van de hennepteelt is verscherpt, maar volgens de Algemene Rekenkamer vooral om overlast tegen te gaan. Professionele teelt in loodsen en op industrieterreinen wordt minder belangrijk gevonden.
Strenge handhaving van het verbod op hennepteelt zal volgens de Algemene Rekenkamer wel als gevolg hebben dat de coffeeshops niet meer bevoorraad worden. Daarmee wordt ook het gedoogbeleid rond het gebruik van softdrugs de nek omgedraaid.