Binnenland

Verdonk houdt vast aan „onkuise film”

DEN HAAG – Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken hecht eraan dat een film met beelden van topless zonnende vrouwen en zoenende mannen deel uitmaakt van het voorlichtingsmateriaal voor inburgeraars.

Redactie politiek
22 March 2005 19:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:21
Volgens minister Verdonk is het nodig dat de inburgeringsfilm ook in gekuiste versie verkrijgbaar is. Archieffoto RD
Volgens minister Verdonk is het nodig dat de inburgeringsfilm ook in gekuiste versie verkrijgbaar is. Archieffoto RD

Wel laat ze voor islamitische landen zoals Afghanistan, Marokko, Saudi Arabië en Iran een gekuiste versie maken. Anders zouden inburgeraars in de problemen kunnen komen omdat het bezit van „onkuise films” in die landen verboden is.

Dat bleek dinsdag tijdens het voortgezette debat in de Tweede Kamer over de inburgeringstoets die Verdonk op de Nederlandse ambassades in het thuisland wil laten afnemen. Met het oog op deze toetst is een film gemaakt waarin topless zonnende dames en zoenende mannen te zien zijn. Ook bevat de film opnames van naaktlopers.

Verdonk wil dat inburgeraars met de beelden worden geconfronteerd omdat ze volgens haar moeten weten dat topless zonnen in Nederland en homokoppels vertrouwde verschijnsels zijn. De Tweede Kamer was dat met haar eens. Alleen SGP’er Van der Staaij tekende protest aan. De CU nam niet aan het debat deel.

De omstreden videofilm zit in een pakket dat kandidaten voor ongeveer 45 euro kunnen kopen. Daarin zitten ook een fotoboek, een geluidsbandje en drie proefexamens, waarmee de kandidaten kunnen voorspellen of zij een goed resultaat behalen.

Verdonk wil deze zomer met de inburgering in het buitenland beginnen. Dat betekent dat migranten pas naar Nederland mogen als zij zijn geslaagd voor een basistoets over kennis van de Nederlandse taal en over de samenleving. Eenmaal in Nederland moeten ze nog de echte inburgeringsprocedure volgen.

Een meerderheid van in ieder geval CDA, VVD en D66 steunt de plannen, nadat Verdonk de garantie had gegeven dat zij het project zal stilleggen zodra er signalen zijn dat er brokken worden gemaakt. Ze zei overigens geen enkele aanwijzing te hebben dat het project mislukt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer