Steun voor psychische hulp aan boeren
Psychosociale hulpverlening aan boeren is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van reguliere instellingen voor gezondheidszorg en niet van het ministerie van Landbouw. Dat betekent echter niet dat het departement niets aan hulpverlening doet.
Dat schrijft minister Veerman van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.
Bij het uitbreken van de vogelpest heeft de bewindsman aandacht gevraagd voor de psychische impact van deze epidemie op boeren. Daar is ook geld voor uitgetrokken. Onderzoeken beoordelen de inzet van zijn departement positief, aldus Veerman.
Hij heeft nader onderzoek laten doen naar de behoefte aan nazorg in het oostelijk mkz- gebied en naar de kloof tussen hulpvraag en hulpaanbod. De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid proberen vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. In de draaiboeken voor dierziektebestrijding wordt verder bewust aandacht gegeven aan mogelijke psychosociale gevolgen voor de boer.
Daar blijft het niet bij. Landbouw overlegt met de afdeling pastoraal werk van zuidelijke boerenorganisaties over de vraag hoe het algemeen maatschappelijk werk toegankelijker kan worden gemaakt. Veerman zoekt ook naar mogelijkheden om agrariërs die willen stoppen met hun bedrijf, financieel te ondersteunen en te begeleiden naar ander werk.
Het ministerie van Landbouw bekijkt verder hoe het steun kan bieden aan organisaties die zich bezighouden met ethische en morele problemen waar agrariërs in hun bedrijf en als mens mee te maken krijgen. Het Contact Christen Agrariërs (CCA) is zo’n organisatie. CCA praat met boeren, want alleen in gesprekken voelen agrariërs zich begrepen en gewaardeerd. Veerman wil het mogelijk maken dat er mensen en organisaties zijn zoals het CCA die vanuit pastorale of levensbeschouwelijke overwegingen boeren bijstaan.