Binnenland

Rutte in overleg met betogende studenten

Staatssecretaris Rutte (Onderwijs) is maandag in Den Haag in debat gegaan met 300 demonstrerende studenten. De studenten betoogden bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tegen de plannen van Rutte om trage studenten meer collegegeld te laten betalen.

ANP
22 March 2005 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:21

Op het plein voor het Centraal Station waren de studenten bijeengekomen om demonstratief te studeren, ”demonstuderen”, zoals de organiserende studentenvakbond LSVb het noemt. Studenten die langer dan 5,5 jaar studeren, moeten van Rutte 4500 euro collegegeld gaan betalen, drie keer zo veel als het normale collegegeld.

De studentenorganisaties vinden dat studenten te weinig tijd overhouden om van studie te wisselen, zich op andere terreinen te ontplooien en de masteropleiding te doen. De studentenbonden kondigden aan op 28 april opnieuw te gaan demonstreren tegen het beleid van de staatssecretaris.

Maandagmiddag had de LSVb samen met studentenorganisatie ISO regulier overleg met Rutte. Op het punt van de leerrechten bleven studenten en staatssecretaris lijnrecht tegenover elkaar staan. Rutte wil studenten voor 5,5 jaar leerrechten geven, wat de studenten betitelen als een „studierantsoen.” Universiteiten krijgen geld voor studenten die deze rechten bij hen verzilveren. Zo kan de student voor het beste onderwijs kiezen en merkt een universiteit het direct in haar portemonnee als ontevreden studenten hun heil elders zoeken.

ISO en LSVb zeiden nog steeds de koppeling tussen leerrechten en verbetering van het onderwijs niet te zien. Studenten zullen hun studie afraffelen en docenten zullen gedemotiveerd raken, omdat slecht onderwijs banen kan kosten. De studentenorganisaties willen dat het kabinet meer voor het onderwijs uittrekt.

Rutte wil pas met geld over de brug komen als het hoger onderwijs beter op orde is. Dat kan door invoering van leerrechten, minder bureaucratie en een sterkere positie voor de student.

Op dit laatste punt maken de studenten zich zorgen, omdat Rutte uitgaat van een universitaire zorgplicht voor studenten die niet alle vormen van inspraak tot in detail vastlegt. LSVb en ISO hebben liever dat hun rechten in de wet preciezer omschreven worden. Een aantal studentenorganisaties heeft daarvoor al een voorstel uitgewerkt, met bijvoorbeeld de punten waarop studentenraden instemmings- en adviesrecht moeten hebben.

„Daar zitten veel dingen in die mij aanspreken”, reageerde Rutte, die er met het oog op komend overleg niet dieper op in wilde gaan.

Ook hebben de studenten al uitgewerkte voorstellen over hoe een student zijn recht kan halen als hij in conflict raakt met de universiteit, bijvoorbeeld met een onafhankelijke geschillencommissie die bindende uitspraken doet.

Ook Rutte denkt in die richting. „Tussen de voorstellen van de studenten zie ik niets belachelijks.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer