Moordenaar krijgt twee jaar cel en behandeling
De rechtbank in Roermond heeft maandag een 16-jarige jongen uit Venray tot twee jaar jeugddetentie veroordeeld voor de moord op een 46-jarige plaatsgenoot. Ook moet de Vietnamese jongen gedurende twee jaar in een inrichting voor jeugdigen worden behandeld.
Hij dient verder een schadevergoeding van 5335 euro te betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. Het openbaar ministerie had tien jaar cel en een schadevergoeding van 4500 euro geëist.
De rechtbank legde het verzoek van het OM naast zich neer om gezien de ernst van het gepleegde misdrijf het strafrecht voor meerderjarigen toe te passen. De rechtbank gaf ook geen gehoor aan het verzoek van het OM om geen TBS-maatregel of plaatsing in een inrichting voor jeugdigen op te leggen.
Justitie vindt dat die maatregel geen zin heeft. De jongen spreekt niet of nauwelijks Nederlands en heeft bovendien geen verblijfsvergunning. Die zal hij in de toekomst ook niet krijgen. Daarom zal het doel van een behandeling in een TBS-kliniek of jeugdinrichting, namelijk resocialiseren of reïntegreren in de Nederlandse samenleving, nooit worden gehaald.
De rechtbank is echter van mening dat het moreel niet verantwoordelijk is om alleen een gevangenisstraf op te leggen zonder iets aan een gedragsverandering van de jongen te doen. Bovendien kan hij na de behandeling resocialiseren in het land van herkomst. De rechtbank volgt daarmee het advies van de gedragsdeskundige op die de verdachte heeft onderzocht.
De dodelijke steekpartij deed zich op 28 september voor bij de woning van het slachtoffer. De 16-jarige jongen en het 46-jarige slachtoffer, beiden van Vietnamese afkomst, kenden elkaar. Volgens getuigen lag een fikse ruzie ten grondslag aan de steekpartij.
Het slachtoffer had de verdachte geslagen en vond dat onacceptabel. „Wie mij slaat, die maak ik dood”, zou hij hebben gezegd. Later die avond haalde de jongen, gewapend met drie messen, verhaal bij het slachtoffer en stak hem dood. Volgens de advocaat handelde de jongen uit noodweer, de rechtbank verwierp dat echter. Volgens de rechters was er sprake van opzet.