Binnenland

Oud–D66–voorman ook kritisch over burgemeester

De critici van een gekozen burgemeester hebben maandag een opmerkelijke steunbetuiging gekregen uit de D66–hoek, de partij die deze hervorming bedacht. Jan Terlouw, oud–fractievoorzitter van deze partij, zei op Avro–radio–I dat de kritiek hout snijdt.

ANP
21 March 2005 19:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:21

Hij vindt de plannen nog steeds onhelder over de bevoegdheden van de burgemeester en diens positie ten opzichte van de politie en van de wethouders. „De oppositie zal garanties van minister De Graaf moeten vragen dat de wetgeving die volgt, goed, zorgvuldig en weloverwogen zal zijn. En misschien is dat nog niet genoeg. Men zal ook moeten vragen aan de fracties van de regeringspartijen om zorgvuldige wetgeving voor een regeerakkoord te laten gaan indien het op stemmen aankomt", zei Terlouw op de radio.

De D66–coryfee maakte duidelijk dat hij niet zo warm loopt voor de staatsrechtelijke vernieuwingsdrang van D66. „Ik ben er niet tegen…, maar ik vind dat er belangrijker dingen aan de orde zijn."

Dinsdag buigt de Eerste Kamer zich over de burgemeesterskwestie. De 75 senatoren moeten beslissen over het schrappen van de bepaling in de grondwet dat de burgemeester door de Kroon wordt benoemd. Dat moet de komst van de gekozen burgemeester mogelijk maken. De PvdA–senatoren twijfelen sterk en wachten de antwoorden van het kabinet af. Hun steun is van essentieel belang voor de tweederde meerderheid die nodig is voor een grondwetswijziging.

De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft de senatoren er steeds op gewezen dat nu slechts het schrappen van het grondwetsartikel ter tafel ligt en dat de wijze van invoering van de gekozen burgemeester later aan bod komt. De Tweede Kamer moet zijn wetsvoorstellen hierover nog behandelen.

Maar de PvdA–Eerste–Kamerfractie vindt het haar taak te waken voor onzorgvuldige wetgeving. Ze acht de komst van de gekozen burgemeester in alle gemeenten in 2006 onhaalbaar. Bovendien wil ze de bevoegdheden van de eerste burger bij politietaken voorlopig ongemoeid laten. PvdA–fractievoorzitter Noten sloot afgelopen weekeinde niet uit zijn zegen te geven. „Als De Graaf mij kan overtuigen dat de invoering zorgvuldig en zonder uitvoeringsproblemen kan, stemmen wij voor", zei Noten.

De Graaf heeft al een belangrijke toezegging voor de PvdA–senatoren in petto. Samen met de coalitiepartijen kwam hij een gefaseerde invoering overeen: een deel in 2006, de rest in 2010. Daarnaast heeft hij nog een stevig argument in handen om hen over de streep te trekken: de PvdA stemde bij de eerste behandeling van het schrappen van het grondwetsartikel voor. „Wij gaan uit van de consistentie van de senaat", zei premier Balkenende dan ook vorige week.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer