Balkenende vertrouwt op senaat bij debat burgemeester
Premier Balkenende vertrouwt erop dat de Eerste Kamer dinsdag met de vereiste meerderheid van tweederde zal instemmen met de grondwetswijziging die de gekozen burgemeester mogelijk te maken. Hij wees erop dat de senaat bij de eerste behandeling ook heeft voorgestemd (grondswetswijzigingen moeten tweemaal door het parlement). „Wij gaan uit van de consistentie van de senaat", aldus de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Invoering van de door de bevolking gekozen burgemeester is op verzoek van D66 in het regeerakkoord opgenomen. De PvdA in de Eerste Kamer dreigt tegen de grondwetswijziging te stemmen, waardoor de vereiste tweederde meerderheid niet gehaald zou worden.
De PvdA is, net als GroenLinks en SP, voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. Daarvoor is de grondwetswijziging eveneens nodig en de drie linkse partijen hebben die eerder dan ook gesteund. Maar de PvdA heeft gedreigd nu toch tegen de grondwetswijziging te stemmen omdat ze vindt dat D66-minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) te veel haast maakt met zijn plannen. De Graaf wilde volgend jaar in alle gemeenten burgemeestersverkiezingen laten plaatsvinden. Ook de VVD in de Eerste Kamer heeft daar moeite mee.
Inmiddels hebben kabinet en regeringspartijen achter de schermen afgesproken dat ze de Eerste Kamer op dit punt tegemoet zullen komen. Volgend jaar wordt maar in een nog nader te bepalen deel van de gemeenten de burgemeester gekozen. De rest volgt in 2010. Maar de vraag is of toezeggingen van die strekking voldoende zijn om de PvdA-senatoren over de streep te trekken.
De Graaf toonde zich vrijdag laconiek over de dreigende teloorgang van zijn ’kroonjuweel’. „Ik maak me nog geen zorgen. Senatoren stellen het op prijs als het debat in de Eerste Kamer wordt gevoerd en niet via de media".