Binnenland

Amsterdam brengt veiligheid buurten in kaart

De gemeente Amsterdam heeft samen met justitie en politie een nieuwe manier gevonden om de criminaliteit in de stad nog beter in kaart te brengen. De driehoek presenteerde woensdag de allereerste Veiligheidsindex Amsterdam, waarin elke wijk onder de loep is genomen. De index moet inzicht geven in de problemen per buurt en bijdragen aan het veiligheidsgevoel van de inwoners.

ANP
16 March 2005 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Gemeente, justitie en politie roepen het al langer. Het wordt veiliger in Amsterdam. Ook vorig jaar zette die tendens zich voort, de criminaliteit in de stad daalde met 5 procent ten opzicht van 2003. Amsterdammers voelen zich veiliger, blijkt uit cijfers. Toch komt het veiligheidsgevoel niet altijd overeen met de situatie in de wijk. In het centrum, waar de criminaliteit in bepaalde delen groot is, klagen buurtbewoners weinig over onveiligheid. In Slotervaart voelen de inwoners zich weer erg onveilig, terwijl de criminaliteit daar volgens de cijfers juist lijkt mee te vallen.

De wijken waar volgens de index de meeste criminaliteit plaatsvindt, zijn in de binnenstad Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Nieuwmarkt/Lastage en verder de omgeving van de Dapperbuurt in Oost en Bijlmer-Centrum. Deze gebieden kampen vooral met drugsproblematiek. De betrokken stadsdelen hebben volgens de driehoek een plan gemaakt om de problemen in hun wijk aan te pakken en de situatie voor 2006 te verbeteren.

Hoewel de meeste soorten criminaliteit vorig jaar ten opzichte van 2003 een daling kenden, vooral op het gebied van inbraak en diefstal, constateerde de driehoek een stijging van drugsgerelateerde delicten. Dat komt onder meer door een betere registratie van drugsoverlast door de politie. Toch is het voor de driehoek een punt van extra aandacht. Hoofdofficier van justitie De Wit waarschuwde woensdag dat de drugsoverlast zich langzaamaan door de stad verspreidt en dat dat moet worden tegengegaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer