Binnenland

Vijftien jaar cel geëist in zaak kofferbakmoord

Het openbaar ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Maastricht vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige Rhonda K. Zij is volgens justitie de opdrachtgeefster van de zogeheten kofferbakmoord.

ANP
14 March 2005 13:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

De vrouw liet volgens de aanklager haar vriend Ger Douven (51) uit Schinveld vermoorden, omdat hij haar mishandelde en bedreigde en zijn verdwenen drugsgeld opeiste. Bovendien was Rhonda een relatie met een andere man begonnen. De huurmoord op Douven werd betaald met zijn eigen drugsgeld, constateert het OM.

Het lichaam van Douven werd op 12 maart 2003 teruggevonden in de kofferbak van zijn uitgebrande auto in het Danikerbos bij Puth-Schinnen. De man bleek te zijn doodgeschoten. Douven werd vermoord toen hij op proefverlof was. Hij zat een gevangenisstraf van drie jaar uit voor handel in drugs.

De 48-jarige hartsvriendin van Rhonda, T. H. , hoorde zeven jaar tegen zich eisen. Het OM constateert dat zij zich de ellende van Rhonda zo aantrok, dat ze haar zoon R. H. vroeg om een huurmoordenaar te zoeken. Ook T. bleek in haar leven te zijn mishandeld door mannen, zodat ze een sterke verwantschap met Rhonda voelde. Bovendien had Rhonda de beautysalon van T. deels voorgefinancierd met het drugsgeld van Douven, aldus het OM.

Advocaat D. Moszkowicz vindt dat zijn cliënte Rhonda moet worden vrijgesproken. Hij meent dat ze uit psychische overmacht handelde.

P. Weening, raadsman van T.H., gaf aan dat zijn cliënte in de gevangenis is bedreigd door Rhonda. De twee voormalige vriendinnen zijn gebrouilleerd, omdat Rhonda T.H. beschouwt als verraadster. Doordat de vriendin van Rhonda in haar salon tegen undercoveragenten begon te praten over de zaak, konden de verdachten worden gearresteerd.

Tegen de 31-jarige R.H. werd eerder negen jaar gevangenisstraf geëist. De 38-jarige huurmoordenaar H.R. (Ruijschop) moet achttien jaar de gevangenis in, als het aan justitie ligt. Bovendien moet hem tbs met dwangverpleging worden opgelegd en mag de behandeling in een tbs-kliniek pas beginnen als hij tweederde van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, vindt het OM.

Naar verwachting zal de rechtbank eisen dat er eerst een contra-expertise naar de geestestoestand van R. wordt uitgevoerd, voordat ze uitspraak doet. Er is een dubbelrapportage over R. beschikbaar, maar de conclusies en aanbevelingen uit dat rapport van de Forensisch Psychiatrische Dienst worden sterk betwist door R. en zijn raadsman Korvinus.

R. heeft wel bekend dat hij de moord heeft gepleegd. Hij had geld nodig voor achterstallige alimentatiebetalingen. Zou hij niet tijdig betalen, dan kreeg hij zijn zoontje uit een eerder huwelijk niet meer te zien. R. ontving 13.500 euro voor de huurmoord.

Uitspraak 25 maart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer