Binnenland

Geuzenpenning naar Tibet

De International Campaign for Tibet (ICT) heeft zaterdag in Vlaardingen de Geuzenpenning in ontvangst genomen. De Stichting Geuzenverzet 1940–1945 wilde ICT eren voor de „niet aflatende, geweldloze strijd voor een democratisch Tibet en voor het herstel van de mensenrechten in Tibet".

ANP
12 March 2005 18:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

De Europese directeur Tsjering Jampa, die in Nederland woont, kan het nog steeds niet geloven dat ICT dit jaar is onderscheiden. „Ik heb toen ik het nieuws net had gehoord, teruggebeld naar voorzitter Harry Rombouts om bevestiging te krijgen", zei ze.ICT kreeg de Geuzenpenning uit handen van burgemeester Deetman van Den Haag. Lodi Gyari, speciaal afgezant van de Dalai Lama en vice–voorzitter van ICT, nam de penning in ontvangst. Deetman ontmoette enkele jaren geleden spiritueel en politiek leider Dalai Lama in Den Haag. Die ontmoeting heeft diepe indruk op hem gemaakt, aldus de burgemeester.

Volgens hem kan tegenwoordig niemand zeggen dat ze niet hebben geweten dat in Tibet de mensenrechten werden geschonden. Met alle moderne communicatiemiddelen weet iedereen maar al te goed wat elders op de aarde speelt, zei hij. „Wij kunnen en mogen oren en ogen niet sluiten. Mensenrechtsschendingen leiden op de lange termijn vaak tot geweld en zelfs tot oorlog. Uiteindelijk gaat het ook om het vreedzaam samenleven op deze aarde".

Richard Gere sprak zaterdag een dankwoord. Hij is sinds 1997 voorzitter van ICT, dat in 1988 in Washington werd opgericht. Hij zet zich al ruim 25 jaar in voor Tibet en het Tibetaanse volk. Tijdens zijn geboortejaar, in 1949, vielen Chinese troepen Tibet binnen. Tien jaar later werden de Dalai Lama en tienduizenden inwoners gedwongen hun land te verlaten. De bezetter had een volksopstand bloedig neergeslagen. Tot op de dag van vandaag schendt China de mensenrechten in het ingelijfde gebied.

De Stichting Geuzenverzet 1940–1945 werd in 1987 door oud–geuzen opgericht om de idealen van hun verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden. In Vlaardingen liggen veel leden van het geuzenverzet begraven. Daarom werden zaterdag op de begraafplaats kransen gelegd en een minuut stilte gehouden. Op de Markt bij het Geuzenmonument volgde een herdenkingsbijeenkomst. Vervolgens reikte de stichting in de Grote Kerk de penning uit.

De eerste Geuzenpenning werd uitgereikt aan Amnesty International. De Tsjechische president Vaclav Havel, de Anne Frank Stichting en de ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt waren enkelen die volgden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer