Verlaging van leerplicht uitgesteld
De verlaging van de leerplicht naar vier jaar en de invoering van het ’rugzakje’ waarmee gehandicapte kinderen toch naar het gewone basisonderwijs kunnen, gaan voorlopig niet door.
De Eerste Kamer heeft woensdag besloten beide onderwerpen in verband met de kabinetscrisis controversieel te verklaren. De verlaging van de leerplicht naar vier jaar zou 1 januari 2003 moeten ingaan, maar de fracties van CDA, VVD en D66 in de Senaat hebben fundamentele vragen bij de verlaging en ze vinden niet dat een demissionair kabinet die kan behandelen.
VVD-senator mevrouw Dupuis vindt het niet terecht dat ter wille van een relatief klein groepje kinderen met een leerachterstand alle kinderen van vier jaar naar school moeten. De VVD in de Tweede Kamer was aanvankelijk ook tegen de verlaging, maar veranderde op het laatste moment van mening. De fracties van D66, ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer stemden wel tegen.
De invoering van het persoonsgebonden budget in het onderwijs (rugzakje) gaat voorlopig ook niet door. De invoering ervan was voorzien op 1 augustus van dit jaar.
Dupuis steunt de gedachte dat leerlingen met een handicap zoveel mogelijk een plaats moeten krijgen op de ’gewone’ basisschool, maar keert zich tegen de gedachte dat scholen gedwongen zouden worden om gehandicapte kinderen op te nemen. Dat de wet tot in detail voorschrijft hoe een en ander geregeld moet worden, is volgens de liberale senator in strijd met het beleid om zoveel mogelijk over te laten aan de scholen zelf.
Overigens stemde de Tweede Kamer in overgrote meerderheid voor de invoering van het rugzakje. Alleen de SP was tegen. Woordvoerders van de grote fracties uit de Tweede Kamer hebben geprobeerd hun collega’s in de Senaat op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs heeft in de afgelopen jaren veel werk gemaakt van de invoering. Ze had zelf graag de verdediging in de Eerste Kamer ter hand genomen, maar dat lukt nu niet meer, tenzij de bewindsvrouw na de kabinetsformatie weer terugkomt op Onderwijs.