Israël heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een serie luchtaanvallen op Iran uitgevoerd. Daarbij zijn tientallen militaire doelen geraakt. Er zouden geen nucleaire faciliteiten en olie-installaties zijn getroffen.
Kort na middernacht klonken in en rond de Iraanse hoofdstad luide explosies. Die deden al snel het vermoeden rijzen dat Israël de langverwachte vergeldingsaanval op Iran had ingezet. Die hing al weken in de lucht, nadat Iran op 1 oktober zo’n 180 ballistische raketten op de Joodse staat had afgevuurd uit wraak voor de uitschakeling van Hezbollahleider Hassan Nasrallah.
Israël bevestigde kort daarna op X dat het aanvallen uitvoerde op militaire doelen in Iran. „Als reactie op maandenlange aanhoudende aanvallen van het regime in Iran op de staat Israël voert het Israëlische leger (IDF) op dit moment nauwkeurige aanvallen uit op militaire doelen in Iran”, aldus het Israëlische leger in een videoboodschap.
„Het regime in Iran en zijn bondgenoten in de regio vallen Israël sinds 7 oktober meedogenloos aan op zeven fronten, inclusief directe aanvallen vanaf Iraanse bodem. Net als elk ander soeverein land ter wereld heeft de staat Israël het recht en de plicht om te reageren. Onze defensieve en offensieve capaciteiten zijn volledig gemobiliseerd. Wij zullen alles doen wat nodig is om de staat Israël en het Israëlische volk te verdedigen”, aldus de IDF. Volgens de Amerikaanse zender Fox News lichtte de Israëlische regering het Witte Huis kort voor het begin van de aanval in.
Aan de operatie, die Israël ”Dagen van Berouw” heeft genoemd, namen zeker honderd Israëlische gevechtsvliegtuigen deel, waaronder straaljagers van het type F-35, dat grotendeels onzichtbaar voor de radar is. De luchtaanvallen werden in drie grote golven uitgevoerd. Net voor de zon opkwam, verklaarde Jeruzalem dat het offensief ten einde was en dat alle toestellen veilig in eigen land waren teruggekeerd.
Bij de eerste serie aanvallen werden onder andere het hoofdkwartier van de Iraanse Revolutionaire Garde in Teheran en installaties voor luchtafweer geraakt. De tweede en derde golf waren gericht tegen fabrieken waar drones en raketten worden gemaakt. Ook werden daarbij militaire bases in het zuiden en zuidwesten van Iran getroffen. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en premier Benjamin Netanyahu zagen persoonlijk op de operatie toe vanuit het IDF-hoofdkwartier in Tel Aviv.
Afgeslagen
Iran stelde in een verklaring dat zijn luchtafweer de Israëlische aanval „met succes heeft afgeslagen” en dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Wel zou er volgens Teheran „beperkte schade” zijn veroorzaakt. Het Iraanse regime dreigde donderdag nog met een massieve militair antwoord als Israël zijn nucleaire faciliteiten en olie-installaties op de korrel zou nemen. Voor zover bekend waren die bij deze operatie geen doelwit.
Dat was ook de uitdrukkelijke wens van de Amerikaanse regering. President Joe Biden drong er afgelopen week in een telefoongesprek met premier Benjamin Netanyahu nog eens op aan Iran op zodanige wijze aan te vallen dat Teheran wordt afgeschrikt om nieuwe beschietingen op Israël uit te voeren, maar tegelijk escalatie van het conflict wordt voorkomen.
IDF-woordvoerder Daniel Hagari waarschuwde Iran zaterdagmorgen vroeg het conflict niet verder te escaleren. Hij zei dat Israël „aanvullende doelen” kan aanvallen als dat nodig is. „We beschikken over een grote lijst doelwitten.” Volgens Hagari is de operatie succesvol verlopen en zijn de doelen behaald. „Iran heeft Israël twee keer aangevallen en heeft daar nu de prijs voor betaald.” Volgens Hagari geeft het uitschakelen van Iraanse luchtafweerbatterijen Israël meer vrijheid om eventuele toekomstige militaire missies uit te voeren.
„Iran heeft Israël twee keer aangevallen en heeft daar nu de prijs voor betaald” - Daniel Hagari, woordvoerder Israëlische leger