Gemeenten willen actie tegen verdwijnen strand bij Brouwersdam
De gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland willen maatregelen tegen de erosie aan de buitenkant van de bij recreanten populaire Brouwersdam. Jaarlijks gaat er veel zand verloren, waardoor een strandtent „inmiddels volledig in het water staat” en veel ondernemers zich zorgen maken over de toekomst van hun bedrijven, schrijven de colleges van B en W aan de gemeenteraden en Provinciale Staten in Zeeland en Zuid-Holland.
De colleges wijzen erop dat Rijkswaterstaat in 2016 nog 500.000 kubieke meter zand heeft opgespoten om het strand te beschermen. Een groot deel van dit zand is inmiddels verdwenen. „Zonder ingrijpen worden de gevolgen van de kusterosie steeds ernstiger.”
De colleges roepen de provincies, Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen op te werken aan een duurzame oplossing waardoor het strand kan worden behouden. Ze laten weten dat er stappen worden gezet om de problematiek in kaart te brengen.
„Het strand van de Brouwersdam is cruciaal voor onze lokale en regionale economie”, schrijven de gemeenten. „Het is een geliefde plaats om te recreëren, allereerst voor onze inwoners. Het strand is daarnaast een internationale hotspot voor strandsporten en trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen. Op en rond het strand werken honderden mensen.”
De Brouwersdam is 6,5 kilometer lang en de verbinding tussen de eilanden Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) en Schouwen-Duiveland (Zeeland).