Binnenland

Schoof: terugkeerhub Oeganda idee dat nog moet worden uitgewerkt

Een terugkeerhub voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Oeganda „is een serieus idee”, zei premier Dick Schoof voor het begin van de EU-top met regeringsleiders. Ideeën over centra buiten de Europese Unie waar asielzoekers op hun uitzetting moeten wachten, leven volgens Schoof in meer lidstaten. „Maar het vereist echt nog veel uitwerking. Het is niet van de ene op de andere dag geregeld.”

ANP
17 October 2024 10:01Gewijzigd op 17 October 2024 10:25

Een zoveelste wild idee van zijn kabinet is het zeker niet, zei Schoof resoluut op vragen van diverse media. „Het is wel een serieus idee, maar er zitten natuurlijk echt wel heel veel haken en ogen aan waar goed naar gekeken moet worden”, zei Schoof.

De premier vindt het niet nodig om ideeën eerst uit te werken voor ze naar buiten te brengen. „Ideeën moeten gewoon altijd naar buiten kunnen worden gebracht. Het past in de lijn die we ook met de Europese lidstaten bespreken of die regionale hubs gaan werken.” Het Nederlandse idee voor een hub in Oeganda „zou een voorbeeld kunnen zijn”.

Reacties van andere lidstaten heeft Schoof nog niet gehad. De premier heeft voor de start van de officiële top met regeringsleiders vooroverleg met onder meer Italië en Denemarken en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Schoof is benieuwd naar de Italiaanse ervaringen. Deze week is in Albanië een hub geopend, waar asielzoekers die uit bootjes van de Middellandse Zee zijn gehaald hun asielprocedure moeten afwachten.

Het heeft 3,5 jaar geduurd voordat de eerste asielzoekers in Albanië zijn aangekomen en voor Italië worden opgevangen.

Volgens Schoof is het Nederlandse idee van een hub in Oeganda een voorbeeld van „innovatieve oplossingen waar collega’s in principe in geïnteresseerd zijn. Het zijn ideeën die aansluiten bij de gedachte dat je uitgeprocedeerde asielzoekers naar de regio terugbrengt, en vervolgens vanuit de hub in de regio laat terugkeren naar het land van herkomst.”

Innovatieve oplossingen zijn de laatste tijd in de EU veelgebruikte ‘toverwoorden’. De lidstaten zijn op zoek naar onorthodoxe maatregelen om het aantal asielzoekers terug te dringen en uitgeprocedeerde asielzoekers sneller terug te sturen naar het land van herkomst.

Schoof verwacht niet dat de regeringsleiders donderdag concrete afspraken maken over het beperken van migratie. Over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers hoopt hij dat „we daar meters gaan maken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer