LTO hoopt dat handelsspanningen China met sisser aflopen
Ondernemers in de zuivel- en varkensvleesindustrie houden nauwlettend de ontwikkelingen in de opgelopen handelsspanningen tussen de Europese Unie en China in de gaten. „Het is te hopen dat dit met een sisser afloopt”, zegt beleidsadviseur Klaas Johan Osinga van land- en tuinbouworganisatie LTO.
Nadat er binnen de EU voldoende steun bleek voor extra importheffingen op elektrische auto’s uit China, zette het land onlangs stappen om heffingen op te leggen aan brandy uit de EU. Ook lopen er Chinese onderzoeken naar de import van zuivel en varkensvlees. Maandag werd bekend dat FrieslandCampina door China op een lijst is gezet voor een onderzoek naar subsidies van de EU voor zuivelproducten en dat het concern mogelijk informatie moet aanleveren.
Nu gaat het voor de zuivel- en varkenssector nog over onderzoeken, maar voor bedrijven die zijn geselecteerd is het „niet echt leuk”, aldus Osinga. Het kost veel tijd en geld om daaraan mee te werken. De EU zou die bedrijven meer moeten helpen, vindt hij. „Je doet het eigenlijk voor de hele EU. Als China zou zeggen: we gaan kaas extra belasten, dan hebben we er allemaal mee te maken.” China richt het zuivelonderzoek onder meer op verse en bewerkte kaas en blauwe kaas. Voor Nederland is de kaasafzet naar China beperkt, „maar het kan natuurlijk voor sommige bedrijven wel gevoelig zijn”.
„Officieel kan zo’n onderzoek wel een jaar duren. Maar je ziet hoe dit op hoog niveau wordt uitgespeeld”, aldus Osinga. „Er wordt gestemd in Brussel en een paar dagen later komen de Chinezen met een nieuwe aankondiging.” De kans is aanwezig dat er maatregelen uit China komen, denkt hij. „Kijk maar naar brandy.”
René van Buitenen van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) wacht af. „Dit speelt al een tijdje”, laat hij weten. „We zijn gebaat bij een gelijk speelveld en vertrouwen erop dat de EU en China dit op constructieve wijze weten op te lossen.” Voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) Laurens Hoedemaker zei eerder dit jaar bang te zijn dat de varkenssector verwikkeld raakt in een handelsoorlog „waar het niks mee te maken heeft. Het kan niet los gezien worden van de maatregelen van de EU tegen Chinese elektrische voertuigen.”
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voerde Nederland in 2023 voor 3,5 miljard euro aan landbouwproducten uit naar China. Varkensvlees en zuivel, vooral babymelkpoeder, zijn de belangrijkste producten.