Zorgen wetenschappers om natuurplan biodiversiteit
Wetenschappers van Wageningen University & Research maken zich er zorgen over dat het kabinet een opgesteld natuurplan over biodiversiteit niet indient in de aanloop naar een top daarover. Zij schrijven daar zondag over op natuurplatform Nature Today.
Volgens de zes wetenschappers is het Nederlandse natuurplan opgesteld door beleidsmakers, kennisinstellingen, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties. Dat landen dat zouden doen, was afgesproken op de laatste Biodiversiteitstop in Montreal in 2022. Met de actieplannen, zo was het idee, wordt werk gemaakt van het beter beschermen en herstellen van de natuur en biodiversiteit.
De zogeheten NBSAP-plannen moesten worden ingeleverd voordat de nieuwe top van start gaat: 21 oktober dit jaar. Maar, aldus de wetenschappers, „het kabinet laat het huiswerk in de tas zitten. Nederland levert het afgeronde natuurplan niet in.” Volgens hen kregen „betrokkenen” bij het plan eerder deze week te horen dat het kabinet verder invulling wil geven aan het diversiteitsplan „langs de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma”.
„Als wetenschappers en betrokkenen bij de ontwikkeling van het Nederlandse National Biodiversity Strategy and Action Plan zijn we hierover zeer bezorgd. Als we als Nederland niet eens plannen willen inleveren die zorgvuldig en in goed overleg met alle betrokkenen ontwikkeld zijn, belooft dat niet veel goeds voor concrete acties die Nederland zal gaan nemen”, zo stellen ze zondag in het artikel.
De Biodiversiteitstop is dit jaar in Cali, Colombia. Van 21 oktober tot en met 1 november bespreken de VN-lidstaten de wereldwijde aanpak van biodiversiteitsverlies, natuurbescherming en toegang tot natuurlijke hulpbronnen.