Nobelprijs voor de Vrede naar Japanse overlevenden atoomaanval
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Japanse organisatie Nihon Hidankyo. Deze beweging van slachtoffers van de atoombommen die op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden afgeworpen, strijdt voor een wereld zonder kernwapens, aldus het Noorse Nobelcomité vrijdag.
Het comité prijst de slachtoffers, ook wel Hibakusha genoemd, omdat ze zich ondanks hun eigen ervaringen inzetten voor vrede. „Ze helpen ons het onbeschrijflijke te beschrijven, het ondenkbare te bedenken en op de een of andere manier de onbegrijpelijke pijn en het lijden veroorzaakt door kernwapens te bevatten.”
Volgend jaar is het tachtig jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden getroffen door twee Amerikaanse atoombommen. Daarbij kwamen naar schatting 120.000 mensen om het leven. Bijna evenveel mensen stierven in de jaren daarna door brandwonden of straling. Overlevenden richtten in 1956 Nihon Hidankyo op.
„Ik was pas drie jaar en vier maanden oud, maar ik weet het nog” - Toshiyuki Mimaki, overlevende atoomaanval Hiroshima
Nihon Hidankyo heeft „enorm bijgedragen” aan de totstandkoming van het zogenoemde nucleaire taboe. Het Noorse Nobelcomité noemt het „alarmerend” dat het taboe op het gebruik van nucleaire wapens onder druk staat en vindt dat kernmachten de verantwoordelijkheid dragen om het taboe in stand te houden.
Voorzitter Toshiyuki Mimaki reageerde geëmotioneerd op de toekenning van de prijs. Hij vertelde met tranen in zijn ogen „er nooit van te hebben gedroomd”. Mimaki verklaarde tijdens een persconferentie dat de prijs „aan de wereld een krachtig signaal afgeeft dat de afschaffing van kernwapens en blijvende vrede haalbaar zijn”.
De Japanner maakte de aanval op Hiroshima zelf mee. „Het was op 6 augustus 1945 dat ik een plotselinge flits in de lucht zag toen ik voor het huis speelde. Ik was toen pas drie jaar en vier maanden oud, maar ik weet het nog”, staat in zijn opgetekende herinneringen aan de atoomaanval.
De Japanse premier Shigeru Ishiba heeft de prijs voor Nihon Hidankyo verwelkomd. Het feit dat de Nobelprijs voor de Vrede aan deze organisatie is toegekend, is „extreem betekenisvol”, vertelde de premier tijdens een persconferentie in Laos, waar hij een regionale top bijwoont.
Het comité heeft Nihon Hidankyo gekozen uit 286 nominaties. De prijs bestaat uit een onderscheiding, een bedrag van 11 miljoen Zweedse kronen (omgerekend bijna 970.000 euro) en een oorkonde.
De prijs, die sinds 1901 wordt uitgereikt, gaat naar personen of organisaties die zich bezighouden met het bevorderen van de vrede. De prestigieuze prijs ging vorig jaar naar de Iraanse activiste Narges Mohammadi voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran en haar inzet voor de bevordering van mensenrechten en vrijheid voor iedereen.