Israël viert eerste Jom Kipoer in oorlogstijd in ruim 50 jaar
In Israël wordt de joodse feestdag Jom Kipoer gevierd. Het is de eerste keer sinds 1973 dat de belangrijkste religieuze feestdag van Israël plaatsvindt terwijl het land in oorlog is. Vorig jaar viel de dag vlak voor het begin van de strijd in de Gazastrook.
Jom Kipoer, ook wel de Grote Verzoendag genoemd, begon vrijdag met zonsondergang en duurt tot de zon zaterdagavond weer ondergaat. In die periode wordt er niet gewerkt en zijn de winkels dicht. Ook is het volgens nieuwssite Times of Israel gebruikelijk dat de wegen leeg zijn en er geen vluchten aankomen in Israël.
Normaal gesproken wordt er ook geen televisie gekeken of radio geluisterd tijdens Jom Kipoer, maar het leger zegt dat mensen door de veiligheidssituatie dit keer wel hun apparaten aan mogen zetten. Daar zal dan niets te zien of horen zijn, maar zodra het luchtalarm gaat, worden mensen wel via die weg geïnformeerd om dekking te zoeken.
In 1973 werd Israël tijdens de feestdag verrassend aangevallen door Egypte en Syrië. Hoewel die landen de oorlog waren begonnen om verloren gebied te heroveren op Israël, raakten ze juist grondgebied kwijt. De oorlog duurde nog geen maand en kwam in Israël bekend te staan als de Jom Kipoeroorlog.