Zuid-Holland weet nu al: opgave spreidingswet wordt niet gehaald
De twaalf provincies hebben nog even, maar Zuid-Holland weet nu al dat het niet gaat voldoen aan de opgave uit de spreidingswet. De vijftig Zuid-Hollandse gemeenten moeten gezamenlijk bijna 20.000 opvangplekken voor asielzoekers regelen, iets wat volgens commissaris van de Koning Wouter Kolff niet lukt.
„We zullen in Zuid-Holland niet aan de hele opgave kunnen voldoen”, zei Kolff, die uiterlijk 1 november het provinciale opvangplan moet inleveren bij minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. „Het kan zijn dat gemeenten er niet uit komen met het COA, dat er geen ruimte is of dat gemeenten niet kunnen of willen. Dat zal allemaal blijken uit het plan dat ik rond 1 november naar de minister stuur”, aldus Kolff, die tijdens de Statenvergadering van vrijdag vragen over dit onderwerp kreeg van Forum voor Democratie.
„Ik geef in het opvangplan aan wat de stand van zaken is, welke verwachtingen we hebben en waar de knelpunten zitten. Het is dan aan de minister om te bepalen of het voldoende is. Het is ook aan haar om in te schatten of er, als een soort laatste redmiddel, dwang moet worden toegepast om tot voldoende asielopvang te komen.”
Kolff en zijn voorganger Jaap Smit lieten eerder al weten de opgave voor Zuid-Holland „onhaalbaar” te vinden. De meest bevolkte provincie (3,8 miljoen inwoners) moet het hoogste aantal opvangplaatsen regelen, maar dat lijkt bij lange na niet te lukken. De nieuwe asielminister Faber wil de begin dit jaar aangenomen spreidingswet al weer intrekken. Wanneer dit gebeurt, is onduidelijk. Gemeenten zijn tot die tijd gebonden aan de wet.
„In onze regio merken we dat de aankondiging tot het intrekken van de spreidingswet het gemeentelijk draagvlak voor het creëren van locaties sterk beïnvloed heeft”, aldus de negen gemeenten uit de regio Haaglanden. Zij lieten Kolff onlangs al weten niet meer dan 60 procent van de gevraagde 5794 opvangplekken te kunnen realiseren.
Zuid-Holland maakte eerder deze week bekend dat het een stuk provinciale grond in het dorp Numansdorp (Hoeksche Waard) in beeld heeft voor tijdelijke asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onderzoekt of een voormalig trekkerstation hiervoor geschikt is.