Klimzeekomkommer ontdekt in Oosterschelde, is nieuw in Nederland
Op de bodem van de Oosterschelde zijn zeker tien zogeheten klimzeekomkommers ontdekt. Het is de eerste keer dat de diertjes in Nederland zijn gevonden. Ze komen oorspronkelijk voor in de Middellandse Zee en langs de West-Afrikaanse kust, maar de laatste jaren zijn ze ook bij België en Groot-Brittannië aangetroffen.
Onderzoekers van de universiteit in Wageningen spreken van een opmerkelijke ontdekking. De klimzeekomkommers zijn paars en bruin. Ze kunnen 15 centimeter lang en ongeveer 3 centimeter dik worden. Het dier steekt in het water zijn tentakels uit en eet wat eraan blijft kleven.
Onderzoeker Jetze van Zwol weet niet hoe de klimzeekomkommer in Nederland is beland, „al komt deze soort al wel voor in Belgisch water. Het zou dus ook een natuurlijke verspreiding kunnen zijn”. Hij denkt dat het diertje niet een bedreiging, maar een verrijking is voor andere dieren in de Oosterschelde. „De exemplaren die wij vonden leefden tussen oesters.”
De biologen deden onderzoek in het water tussen Schouwen-Duiveland en Tholen. Ze zagen er ook dieren die sinds een paar jaar in de Nederlandse kustwateren voorkomen, zoals de brakwaterkorfschelp, de Amerikaanse strandschelp en de gladde snavelneut.