Tekenaars brengen Rotterdamse bestaans(on)zekerheid in beeld
In de Kunsthal in Rotterdam zijn vanaf medio deze maand tekeningen en schilderijen te zien met als thema de bestaans(on)zekerheid in de stad. De tentoonstelling heet Getekend: Rotterdam! Mag ik bestaan? en omvat werk van Ainine, Sioe Jeng Tsao, Tânia Alexandra Cardoso en het Take-A-Way Collective. Ze werkten in opdracht van het Stadsarchief en Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.
Ainine leefde zelf jarenlang op straat. Hij maakte nu foto’s van mensen die overnachtten onder een brug of die blikjes inzamelden voor het statiegeld, om er later tekeningen van te maken met een bic-pen. Sioe Jeng Tsao brengt ondernemers in beeld die ondanks allerlei onzekerheden doorzettingsvermogen, creativiteit en solidariteit met de stad aan de dag leggen.
Tânia Alexandra Cardoso belicht met kleurrijke aquarel- en potloodtekeningen „zowel de trots op Rotterdam als de dagelijkse uitdagingen van veel Rotterdammers”, aldus de Kunsthal. „Met haar illustraties en verhalen maakt ze de onzichtbare sociale patronen zichtbaar en biedt ze hoop voor de toekomst”, zegt het museum.
Het Take-A-Way Collective maakte gezamenlijke tekeningen „die persoonlijke belevingen van bestaansonzekerheid samenbrengen”. Dit werk is gebaseerd op de verhalen die het collectief al fietsend met zijn koffiekar hoorde in de stad.
Al voor de Tweede Wereldoorlog legden tekenaars de veranderingen in de stad vast in opdracht van het Stadsarchief Rotterdam. Eind afgelopen eeuw was dat voorbij, maar sinds 2018 is deze traditie in samenwerking met CBK Rotterdam weer opgepakt.
De tentoonstelling opent op 19 oktober voor publiek en duurt tot half februari. Daarna gaan de werken naar het Stadsarchief.