Hongaarse premier Orbán gunt alle EU-landen opt-out voor asiel
De Hongaarse premier Viktor Orbán vindt dat elke EU-lidstaat een eigen asiel- en migratiebeleid moet kunnen voeren. Daarom heeft Hongarije in navolging van Nederland aan de Europese Commissie een officieel verzoek tot opt-out ingediend. Als de EU-lidstaten het gemeenschappelijk migratiebeleid willen handhaven, is dat „acceptabel” zei Orbán. Maar landen die daar tegen zijn, moeten een opt-out worden gegund. „Anders maken we de Europese Unie kapot”, zei Orbán tijdens een persconferentie in het Europees Parlement in Straatsburg.
Hongarije is het „volledig oneens met de aanpak van het migratiebeleid en we verzetten ons ertegen”, zei Orbán. „We proberen de gekke regels die de Hongaarse cultuur zouden vernietigen, niet uit te voeren. Daarom verzetten we ons.”
„Maar verzet is mooi en vechten is ook goed, maar vroeg of laat moet je een uitgang vinden”, voegde hij daaraan toe. Hij ziet in het huidige „mijnenveld” geen andere oplossing dan een opt-out.
Orbán zei blij te zijn dat Nederland als eerste om een opt-out heeft gevraagd. Dat deed PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). „Jullie zijn niet zo barbaars als wij uit het Verre Oosten. Dus als jullie een opt-out aan de orde stellen, is dat een beschaafde actie”, antwoordde Orbán op vragen van het ANP. Tijdens zijn persconferentie van ruim 1,5 uur sprak Orbán regelmatig met zelfspot over zichzelf en Hongarije, omdat hij wel weet dat veel Europese landen hem en zijn land verfoeien.
„We doen dus graag mee en volgen jullie spoor.” Het is niet duidelijk of Hongarije het initiatief gaat nemen voor zo’n verdragswijziging. Nu Hongarije net als Nederland een officieel verzoek heeft ingediend, „gaan we bespreken hoe we dat gaan doen”. Stap voor stap. „Waarschijnlijk moeten we het ook nog over het verdrag hebben, maar laten we het eerst over ons verzoek hebben.”
Bij een opt-out op Europees asiel- en migratiebeleid hoeft een lidstaat zich niet te houden aan de EU-regels, maar mag eigen beleid voeren. Voor een opt-out, oftewel uitzonderingspositie, moet het EU-verdrag worden gewijzigd. Ook moeten alle lidstaten instemmen met een opt-out. Dat geldt nu als onmogelijk.