Zware kritiek op Limburgse Staten
Provinciale Staten van Limburg hebben klakkeloos en kritiekloos rammelende voorstellen aangenomen van het dagelijks bestuur (Gedeputeerde Staten), waarbij miljoenen over de balk werden gegooid.
Dat blijkt uit twee dinsdag gepresenteerde eindrapporten van een door de provincie Limburg ingestelde commissie van onderzoek (CvO). Die onderzocht de opkomst en ondergang van twee provinciale miljoenenprojecten: het Limburgs Bureau voor Toerisme (LBT, 2000-2003) en welzijnskoepel Symbiose (1995-2004).
Niet alleen rammelden de voorstellen van GS bij herhaling. Ook deden de provinciale volksvertegenwoordigers geen moeite om tegenstrijdigheden kritisch tegen het licht te houden, gegevens te checken of naar alternatieven te vragen. Die droegen de bestuurders vaak ook niet aan, aldus het rapport.
Toerismekoepel LBT ging in december 2003 ter ziele wegens onvoldoende eigen vermogen, onvoldoende boekingen en het er niet in slagen buiten de provincie meer financiers aan te trekken. Symbiose deed vorig jaar het licht uit nadat de provincie de subsidiestroom was gestopt en het bedrijf privatiseerde, maar niet in staat was de broek zelf op te houden. Opvallend is dat voormalig gedeputeerde Tindemans tevens voorzitter was van het LBT en GS desondanks niet goed informeerde, aldus het rapport.
Het LBT werd in 2000 opgericht om een einde te maken aan de versnippering van lokale VVV’s en te zorgen voor een jaarlijkse groei van de toeristische bestedingen met 5 procent. Maar het LBT, onder leiding van Tindemans, bagatelliseerde tegenvallers en risico’s en vergrootte successen uit. Tindemans kreeg PS steeds weer mee, zelfs met enthousiasme. Totdat het LBT uitstel van betaling aanvroeg. Tindemans vertrok als gedeputeerde en werd directeur van Maastricht Aachen Airport.
De te nauwe betrokkenheid van gedeputeerde van Economische Zaken Tindemans (PvdA) bij het LBT maakte een kritische beoordeling door GS heel moeilijk, aldus het onderzoek. Temeer omdat Tindemans als enige, slechts bijgestaan door een ambtenaar, het hele dossier kende. Zodoende was er geen ambtelijke controle of bijsturing mogelijk.
Bij Symbiose speelde nog mee dat beide partijen afspraken regelmatig niet nakwamen, blijkt uit het rapport. Ook heerste bij Symbiose de gedachte: Als het misgaat, helpt de provincie ons wel.
Eigenlijk had de provincie nooit moeten beginnen aan de oprichting van Symbiose en LBT, aldus de CvO. Commissievoorzitter V. Zwijnenberg concludeerde dinsdag: „PS en GS hebben al die jaren nooit de vraag gesteld: Gaan we verder of stoppen we ermee?”