Oud-bestuurder wil eerherstel
Ex-gedeputeerde W. Scheerder heeft niets gedaan dat niet binnen de grenzen van het bestuurlijk handelen in Gelderland viel. Daarom wil hij helemaal worden vrijgepleit en kan hij niet accepteren dat de rechtbank in Arnhem hem schuldig bevond aan het schrijven of ondertekenen van twee valse brieven.
Dat heeft de oud-bestuurder gisteren gezegd voor het gerechtshof in Arnhem. Het hof begon gisteren aan de strafzaak tegen de ex-gedeputeerde, die verdacht wordt van valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. De rechtbank sprak Scheerder van dat laatste feit vrij, maar legde hem 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op voor valsheid in geschrifte.
Naast de ex-gedeputeerde staat oud-directeur E. Landman van evenementenbureau Gelderland Events terecht. Dit bureau zou voor de provincie grote evenementen gaan organiseren, waarmee Gelderland zich internationaal op de kaart wilde zetten. Justitie verdenkt de oud-directeur van omkoping, fraude en valsheid in geschrifte. Hij kreeg van de rechtbank eveneens 240 uur werkstraf, een voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 5000 euro.
Het hof heeft gisteren veel tijd besteed aan de gebeurtenissen rond de bruiloft van de ex-gedeputeerde in 2000. Justitie verdenkt de oud-directeur van omkoping van Scheerder, omdat hij 10.000 gulden meebetaalde aan het trouwfeest. Scheerder zou corrupt zijn omdat hij dat bedrag heeft aangenomen, wetende dat de oud-directeur in ruil daarvoor veel opdrachten voor zijn bedrijf verwachtte.
Landman vertelde gisteren dat de oud-bestuurder in een aangeschoten bui akkoord ging met het uitnodigen van vijftig zakelijke gasten met partners op zijn bruiloft. „Ik organiseerde een feestje in een feestje en natuurlijk zou ik daar zelf voor betalen”, aldus de zakenman. Van de uitgenodigde zakenlui kwam bijna niemand opdagen.
Scheerder ontkent dat er ooit zulke afspraken zijn gemaakt. Dat de rekening voor de bruiloft veel lager uitviel dan verwacht, verbaasde hem niet, omdat er ook aanzienlijk minder gasten waren geweest. „Als de rekening in werkelijkheid 10.000 gulden hoger is geweest, dan zouden mijn gasten gemiddeld 21 alcoholische consumpties per persoon hebben gebruikt. Dat is onmogelijk”, aldus de oud-bestuurder.
De ex-gedeputeerde gaf gisteren wel toe dat hij „een stommiteit” heeft uitgehaald door een brief aan de bank te schrijven over afspraken tussen de provincie en Gelderland Events, waardoor het bedrijf een miljoenenkrediet kon krijgen. Hoewel alles op dat moment rond leek, ketste het contract op het laatste moment nog af.
Een tweede valse garantiestelling aan de bank heeft de oud-bestuurder niet geschreven, verzekerde hij. Hij vermoedt dat die brief is ondertekend door de oud-ambtenaar die ook andere handtekeningen heeft vervalst en die daarvoor veroordeeld is.
Het hof gaat maandag verder met de zaak. Dan spreekt advocaat-generaal P. Frielink zijn eisen uit. De raadslieden van de verdachten hebben al laten weten dat zij uren nodig zullen hebben voor hun pleidooien.