Binnenland

„Onnodige slachtoffers door miscommunicatie hulpdiensten”

De brandweer, politie, geneeskundige hulpdiensten en gemeenten zijn door een gebrek aan samenwerking niet in staat om bij rampen op een goede manier informatie uit te wisselen. Daardoor kunnen er meer slachtoffers onder burgers en hulpverleners vallen dan nodig is. Ook kan grotere schade ontstaan.

ANP
9 March 2005 06:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Dat stelt de Adviescommissie Coördinatie ICT Rampenbestrijding in een rapport dat ze dinsdag heeft aangeboden aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken). Door de slechte informatievoorziening, die onder meer het gevolg is van onderlinge belangentegenstellingen, een strijd om macht en geld en onvoldoende bestuurlijke hiërarchie, kunnen bestuurders en hulpdiensten onvoldoende effectief optreden tijdens rampen en andere grootschalige incidenten.

Gegevens die hulpdiensten in elk geval nodig hebben, moeten volgens de adviescommisie altijd beschikbaar en toegankelijk voor hen zijn. Dat moet op zeer korte termijn zijn geregeld. Het gaat bijvoorbeeld om de precieze ligging van kabels en leidingen, gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie en de capaciteit van afdelingen intensieve zorg in ziekenhuizen.

Om de onderlinge samenwerking te verbeteren, moeten de besturen van politie, brandweer en de geneeskundige diensten per regio opgaan in een zogeheten Veiligheidsbestuur met één portefeuillehouder informatievoorziening. Ook pleit de commissie voor één gezamenlijke regionale meldkamer in plaats van de huidige drie. Verder moet er een landelijk informatiecentrum komen dat alle gegevens uitwisselt met de hulpverleningsorganisaties.

De commissie wil ook vier landelijke organisaties die respectievelijk voor de politie, brandweer, geneeskundige diensten en gemeenten aangeven aan welke informatie er tijdens een grootschalig incident behoefte is. Daarnaast moet een andere landelijke organisatie zich gaan bezighouden met de daadwerkelijke informatievoorziening.

De minister van Binnenlandse Zaken moet volgens de commissie meer bevoegdheden krijgen om in te kunnen grijpen als belangentegenstellingen tussen de betrokken instanties besluitvorming belemmeren of vertragen. Ook moet hij de regionale veiligheidsbesturen kunnen dwingen zich aan de landelijke afspraken te houden.

Remkes, die de analyse van de commissie over de problematische informatievoorziening zei te delen, vindt dat er snel veel moet worden verbeterd. Hij heeft inmiddels een werkgroep van externe deskundigen en vertegenwoordigers van zijn ministerie ingesteld die op korte termijn cruciale informatie over de ligging en aard van bepaalde objecten in kaart brengt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer