Binnenland

Kamer verdeeld over terugvorderingen door fouten UWV

Mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen vanuit de Tweede Kamer nog geen duidelijkheid over de vraag of zij mogelijk geld moeten terugbetalen als het UWV hun uitkering te hoog heeft vastgesteld. Partijen in de Tweede Kamer zijn daar verdeeld over. Linkse oppositiepartijen als SP en GroenLinks-PvdA willen evenals coalitiepartij BBB dat het kabinet uitsluit dat er bedragen worden teruggevorderd. Andere partijen zijn terughoudender.

ANP
1 October 2024 19:05

„Geef de zekerheid dat echt niemand hoeft terug te betalen”, is de oproep van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mariëtte Patijn. Ook BBB-Kamerlid Mariska Rikkers-Oosterkamp sluit terugvorderingen uit. „Het kan niet zo zijn dat we er ook maar over nadenken de uitkeringsgerechtigden op te laten draaien voor de gemaakte fouten”, zei zij in het debat. Bart van Kent (SP) benadrukte in het debat over de fouten van het UWV dat het in sommige gevallen om grote bedragen gaat. „Dit kan levens ruïneren.”

Maar coalitiepartijen PVV en VVD willen geen toezeggingen doen. „Ik vind dat we hier vandaag geen uitspraken moeten doen. Niet zonder dat we exact weten wat er allemaal aan de hand is”, zei PVV-Kamerlid Edgar Mulder in het debat, waarop de PVV gekscherend voor een typische coalitiepartij werd uitgemaakt. VVD’er Daan de Kort wil allereerst duidelijkheid over de omvang van het probleem, maar vindt ook dat het kabinet „terughoudend” moet zijn met eventuele terugvorderingen. Voorlopig is het in elk geval niet aan de orde dat mensen geld moeten betalen, aldus de liberaal. „Zolang we niet de onderste steen boven hebben, moet er niets gebeuren.”

De meeste partijen sluiten terugvorderingen nog niet helemaal uit, maar willen dat dit zoveel mogelijk wordt voorkomen. NSC-Kamerlid Ilse Saris wil dat het UWV „zeer terughoudend” is. Dat is ook de oproep van D66’er Hans Vijlbrief: „Mijn uitgangspunt zou zijn: je gaat niet terugvorderen bij mensen die lijden onder een fout van een machtige uitvoeringsorganisatie”. ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder wil er „eigenlijk geen onhelderheid over laten ontstaan”. Volgens hem heeft de minister nu al „alle instrumenten en regels in handen om terugvorderingen te voorkomen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer